Smaczne gruszki w cieście francuskim – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: goklub
Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Smaczne gruszki w cieście francuskim – jak je przyrządzić?

Smaczne gruszki w cieście francuskim – jak je przyrządzić?

Gruszki zawierają w sobie bardzo dużo składników odżywczych, witamin, minerałów, a do tego są niskokaloryczne, więc powinny być jadane często podczas diety odchudzającej. Jednak z odpowiednimi dodatkami niepozorna, kształtna gruszka może przerodzić się w nieco bardziej kaloryczny deser, wart zjedzenia. W poniższym artykule przedstawiamy, jak połączyć owoce i ciasto francuskie w jedną pyszną całość.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Pięknie wyglądające gruszki w cieście francuskim mogą być wykonane bez problemu, jeżeli przygotuje się od razu odpowiednie składniki, w tym:

    * gotowe ciasto francuskie,

    * 4 gruszki,

    * 1 szklanka miodu,

    * 2 szklanki cukru,

    * 4 szklanki wody,

    * 6 goździków,

    * 3 pałeczki cynamonowe,

    * 1 laska wanilii.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Gruszki dokładnie umyć i obrać cienko ze skórki. Odciąć spodnią część, żeby wydobyć gniazdo nasienne oraz żeby gruszki mogły z powodzeniem stać.Sięgnąć po garnek i wlać do niego wodę, cukier, miód. Garnek z mieszanką postawić na palniku i doprowadzić całość do wrzenia. Pod wpływem ciepła cukier rozpuści się w płynie. Gdy do tego dojdzie, dodać ostrożnie gruszki, a następnie ziarna wydrążone z laski wanilii, wanilię, sok z cytryny, cynamon, goździki. Pozostawić całość do gotowania się, aż do momentu zmięknięcia gruszek.Może to potrwać 30 – 40 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po doprowadzeniu gruszek do potrzebnego stanu wyjąć je z syropu i pozostawić do ostudzenia. Sam syrop przecedzić z resztek – zbędne dodatki wyrzucić, sam pachnący syrop zachować.Ciasto francuskie rozłożyć płasko na blacie lub stolnicy. Pociąć nożem albo radełkiem do pizzy na paski o szerokości 1 cm. Kiedy gruszki będą już ostudzone, należy przejść do owijania ich paskami z ciasta, rozpoczynając ten proces od dołu, dążąc ciastem ku górze gruszki. Po owinięciu całej gruszki koniec paska z ciasta wepchnąć pod wcześniej wykonaną spiralę, aby nie wystawał.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Owinięte ciastem gruszki kłaść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po zrobieniu tego wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno zrobić się brązowe i delikatnie nabrzmieć.Gotowe gruszki przekładać na talerzyki. Przed podaniem podgrzać syrop uzyskany wcześniej i polać nim deser.