Smaczne gruszki w cieście francuskim – jak je przyrządzić?
Smaczne gruszki w cieście francuskim – jak je przyrządzić?
Gruszki zawierają w sobie bardzo dużo składników odżywczych, witamin, minerałów, a do tego są niskokaloryczne, więc powinny być jadane często podczas diety odchudzającej. Jednak z odpowiednimi dodatkami niepozorna, kształtna gruszka może przerodzić się w nieco bardziej kaloryczny deser, wart zjedzenia. W poniższym artykule przedstawiamy, jak połączyć owoce i ciasto francuskie w jedną pyszną całość.
Jakie składniki są potrzebne?
Pięknie wyglądające gruszki w cieście francuskim mogą być wykonane bez problemu, jeżeli przygotuje się od razu odpowiednie składniki, w tym:
* gotowe ciasto francuskie,
* 4 gruszki,
* 1 szklanka miodu,
* 2 szklanki cukru,
* 4 szklanki wody,
* 6 goździków,
* 3 pałeczki cynamonowe,
* 1 laska wanilii.
Krok pierwszy
Gruszki dokładnie umyć i obrać cienko ze skórki. Odciąć spodnią część, żeby wydobyć gniazdo nasienne oraz żeby gruszki mogły z powodzeniem stać.Sięgnąć po garnek i wlać do niego wodę, cukier, miód. Garnek z mieszanką postawić na palniku i doprowadzić całość do wrzenia. Pod wpływem ciepła cukier rozpuści się w płynie. Gdy do tego dojdzie, dodać ostrożnie gruszki, a następnie ziarna wydrążone z laski wanilii, wanilię, sok z cytryny, cynamon, goździki. Pozostawić całość do gotowania się, aż do momentu zmięknięcia gruszek.Może to potrwać 30 – 40 minut.
Krok drugi
Po doprowadzeniu gruszek do potrzebnego stanu wyjąć je z syropu i pozostawić do ostudzenia. Sam syrop przecedzić z resztek – zbędne dodatki wyrzucić, sam pachnący syrop zachować.Ciasto francuskie rozłożyć płasko na blacie lub stolnicy. Pociąć nożem albo radełkiem do pizzy na paski o szerokości 1 cm. Kiedy gruszki będą już ostudzone, należy przejść do owijania ich paskami z ciasta, rozpoczynając ten proces od dołu, dążąc ciastem ku górze gruszki. Po owinięciu całej gruszki koniec paska z ciasta wepchnąć pod wcześniej wykonaną spiralę, aby nie wystawał.
Krok trzeci
Owinięte ciastem gruszki kłaść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Po zrobieniu tego wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno zrobić się brązowe i delikatnie nabrzmieć.Gotowe gruszki przekładać na talerzyki. Przed podaniem podgrzać syrop uzyskany wcześniej i polać nim deser.