Smaczny tort malinowy dla każdego
Smaczny tort malinowy dla każdego
Wiosną bardziej chce się przygotowywać ciekawe potrawy oraz desery. Chętniej wymyśla się zaskakujące podwieczorki lub szuka się przepisów na deser, który można wykorzystać w czasie komunijnego przyjęcia. Zazwyczaj takim deserem są nie tylko ciasteczka, ale przede wszystkim tort, wyczekiwany nie tylko przez dziecko, ale i przez zaproszonych gości. Żeby ucieszyć podniebienia wszystkich, można przygotować wyśmienity tort malinowy.
Niezbędne składniki
Wykonanie pysznego tortu wymaga odpowiednich składników. Im wyższej jakości i świeższe będą, tym tort będzie miał lepszy smak. Tort malinowy wymaga przygotowania zarówno biszkoptu, jak i kremu. Do zrobienia biszkoptu potrzebne jest:
* 7 jaj,* 3/4 szklanki cukru,
* 1 szklanka mąki pszennej,
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżeczka czerwonego barwnika, pasty.
Do wykonania kremu niezbędne jest:
* 750 ml śmietany kremówki,
* 250 g pistacji,
* 2 łyżeczki żelatyny,
* 3 łyżki cukru pudru,
* 5 łyżek likieru kokosowego,
* 10 łyżek konfitury malinowej.
Jeżeli tort ma być przeznaczony na przyjęcie komunijne, lepiej zrezygnować z likieru i zamiast niego dodać 2 – 3 dodatkowe łyżki konfitury.Etap pierwszy
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza, żeby po wykonaniu ciasta od razu móc je włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszy to ryzyko powstania zakalca.Jajka rozbić, wlewając żółtka i białka do dwóch odrębnych naczyń. Rozpocząć ubijanie białek mikserem, aż będą dobrze spienione, ale jeszcze nie sztywne. Przyśpieszyć obroty miksera i zacząć dodawać cukier. Kiedy wykończy się całą ilość, przyśpieszyć mikser jeszcze bardziej i miksować 2 minuty do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
Etap drugi
Do piany dodawać stopniowo żółtko po żółtku aż do wykorzystania wszystkich. W osobnej misce wymieszać mąkę i rozpocząć dodawanie do masy jajecznej. Najlepiej dodawać po 1 łyżce i miksować aż do wykorzystania całej mąki.Gotową masę przelać do tortownicy oprószonej mąką lub bułką tartą, po czym wstawić do piekarnika i piec 35 minut.
Etap trzeci
Upieczony biszkopt pozostawić do ostudzenia i zająć się przygotowaniem kremu. Na początek obrać pistacje i drobno je posiekać. Pistację można zastąpić migdałami, jeżeli preferuje się ich smak.
Konfiturę przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki likieru i zagotować całość często mieszając, żeby się nie przypaliła.
Etap czwarty
Żelatynę przesypać do kubka lub miseczki i zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Rozmieszać dokładnie, po czym pozostawić do ostudzenia i zająć się ubijaniem kremówki. Gdy piana będzie sztywna, dodać żelatynę i miksować ponownie aż do połączenia się składników.
Etap piąty
Biszkopt podzielić na 3 części równej grubości. Na spód nanieść część konfitury, a następnie śmietanę. Położyć kolejną część i posmarować pozostałą konfiturą, nanieść śmietanę i przykryć pozostałym biszkoptem. Skropić go likierem i posmarować cały tort resztą bitej śmietany. Wstawić do lodówki na 60 minut. Przed podaniem można udekorować go pistacjami oraz malinami ułożonymi na wierzchu.