Dobry sposób na zupę dyniową
Dobry sposób na zupę dyniową
Początek jesieni oraz sama jesień kojarzy się nie tylko ze spadającymi liśćmi i kasztanami, lecz również z dyniami, które pojawiają się w ogrodach oraz na straganach. Małe, średnie, duże, cieszą oko i są traktowane jako ozdoba, lecz nie tylko. Można z nich przygotować mnóstwo rożnych potraw, które zachwycą swoim smakiem. Do ulubionych należy zupa dyniowa. Przepis na nią podajemy poniżej.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobra zupa składa się ze świeżych składników dobrej jakości. W letnio-jesiennym sezonie zaopatrzenie się w odpowiednie elementy nie jest trudne. Oto one:
* 1 kg dyni,
* 1 cebula,
* 2 ziemniaki,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki masła,
* 2 l bulionu warzywnego,
* 100 ml śmietany kremówki,
* gałka muszkatołowa,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Dynię umyć zimną wodą, osuszyć i obrać ze skórki. Usunąć całe gniazdo nasienne. Pokroić cały uzyskany miąższ w kostkę. Kilka kawałków dyni można odłożyć na bok i użyć do dekoracji gotowej zupy.
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć oraz pokroić w niewielkie kostki.
Krok drugi
Do garnka z grubym dnem włożyć masło. Roztopić je. Cebulę obrać z łupinki, posiekać na drobne kawałki. Podobnie postąpić z czosnkiem. Oba elementy wrzucić na rozgrzane masło i zeszklić. Gdy do tego dojdzie, dodać kawałki dyni oraz ziemniaki. Gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok trzeci
Gdy ziemniaki i dynia nieco zmiękną, dolać bulion. Przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut.
Krok czwarty
Kiedy minie wymagany czas gotowania, pozostawić zupę na piecu do lekkiego przestudzenia, a następnie przelać ją do blendera. Dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i zmiksować na gładki krem. Następnie przelać zupę dyniową do garnka, w którym poprzednio się gotowała. Wlać śmietankę i zagotować.Podawać gorącą. Można posypać żółtym serem, szczypiorkiem i ozdobić kawałkami dyni.