Dobry sposób na zupę dyniową

Opiekun artykułu: borgiria
Advertising
Dobry sposób na zupę dyniową

Dobry sposób na zupę dyniową

Początek jesieni oraz sama jesień kojarzy się nie tylko ze spadającymi liśćmi i kasztanami, lecz również z dyniami, które pojawiają się w ogrodach oraz na straganach. Małe, średnie, duże, cieszą oko i są traktowane jako ozdoba, lecz nie tylko. Można z nich przygotować mnóstwo rożnych potraw, które zachwycą swoim smakiem. Do ulubionych należy zupa dyniowa. Przepis na nią podajemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobra zupa składa się ze świeżych składników dobrej jakości. W letnio-jesiennym sezonie zaopatrzenie się w odpowiednie elementy nie jest trudne. Oto one:
    * 1 kg dyni,
    * 1 cebula,
    * 2 ziemniaki,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 łyżki masła,
    * 2 l bulionu warzywnego,
    * 100 ml śmietany kremówki,
    * gałka muszkatołowa,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Dynię umyć zimną wodą, osuszyć i obrać ze skórki. Usunąć całe gniazdo nasienne. Pokroić cały uzyskany miąższ w kostkę. Kilka kawałków dyni można odłożyć na bok i użyć do dekoracji gotowej zupy.

    Ziemniaki obrać ze skórki, umyć oraz pokroić w niewielkie kostki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnka z grubym dnem włożyć masło. Roztopić je. Cebulę obrać z łupinki, posiekać na drobne kawałki. Podobnie postąpić z czosnkiem. Oba elementy wrzucić na rozgrzane masło i zeszklić. Gdy do tego dojdzie, dodać kawałki dyni oraz ziemniaki. Gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ziemniaki i dynia nieco zmiękną, dolać bulion. Przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kiedy minie wymagany czas gotowania, pozostawić zupę na piecu do lekkiego przestudzenia, a następnie przelać ją do blendera. Dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i zmiksować na gładki krem. Następnie przelać zupę dyniową do garnka, w którym poprzednio się gotowała. Wlać śmietankę i zagotować.Podawać gorącą. Można posypać żółtym serem, szczypiorkiem i ozdobić kawałkami dyni.

Popularne tagi
  • przetwory
  • porady gospodarcze
  • masło domowe
  • awokado
  • kompot
  • spirytus
  • ubijanie białka
  • barszcz
  • krojenie cebuli w kostkę
  • prażenie wiórek kokosowych
  • kostka rosołowa
  • temperatura oleju
  • sposób wykonania owoców egzotycznych
  • mazurek z bakaliami
  • babka gotowana