Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Polacy uwielbiają przyrządzać zapiekane potrawy. Wykorzystujemy do tego chleby, makarony, a także ziemniaki. Uwielbiamy bowiem smak podpieczonych przysmaków, zwłaszcza tych z dodatkiem sera. Wielbiciele zapiekanek także nie rozczarują się tym przepisem. Potrawa zrobiona na bazie ziemniaków, cebuli oraz boczku z pewnością będzie smakować. Jeśli chcesz urozmaicić nieco zwykły obiad, jakim są smażone kartofle popijane maślanką czy kefirem, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przygotowanie warzyw
Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka (półksiężyce), natomiast czosnek pozostaw póki co w całości. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz i ponownie przepłucz. Jeśli ziemniaki są młode, to nie potrzeba obierać ich ze skórki – wystarczy dobrze ją wyszorować. Pokrój ziemniaki w cienkie talarki.
Przysmażanie
Boczek pokrój w kostkę. Następnie postaw patelnię na ogniu. Jeśli chcesz, to możesz nalać na nią kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju dobrej jakości, ale nie ma takiej potrzeby – z boczku wytopi się tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Zamieszaj go i odczekaj chwilę, aż wyleci z niego nieco tłuszczu. Następnie dorzuć pokrojoną w piórka cebulę, a także przepuść przez praskę dwa małe ząbki czosnku. Przysmażaj wszystko razem, a w tym czasie dodaj szczyptę czerwonej papryki.
Sos śmietanowy
Śmietanę kremówkę przelej do miski. Dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Warto także dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej, która doskonale smakuje z takimi ziemniaczanymi zapiekankami. Całość ze sobą wymieszaj.
Układanie
Przyszykuj naczynie żaroodporne lub blachę. Naczynie wysmaruj tłuszczem, nie omijaj także brzegów. Jako pierwszą warstwę połóż talarki z ziemniaków. Następnie na to posyp trochę cebuli i boczku z patelni, polej kilkoma żyłkami sosu, a potem znowu nałóż ziemniaki. Powtarzaj tak aż do momentu, gdy skończą ci się składniki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Posyp je suszonym tymiankiem.
Pieczenie
Jeśli użyłaś naczynia żaroodpornego, to zakryj je przykrywką, jeśli zaś blaszki, to przykryj jej górkę folią aluminiową. Zapiekankę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 – 45 minut. Po wyjęciu podawaj na ciepło. Smacznego!