Prosty sposób na smażenie kurek
Prosty sposób na smażenie kurek
Kurki to grzyby, które łatwo znaleźć, dlatego często pojawiają się na stole. Są niewielkie, mają ładny kolor oraz doskonały smak. Można je podawać w skomplikowany sposób, ale nie zawsze ma to sens, czasami lepiej zdecydować się na najprostszy sposób i zwykłe podsmażenie kurek. Prosto, szybko i doskonale dla brzucha.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania pysznych produktów spożywczych niezbędnych jest tylko kilka składników, które pozwolą uzyskać doskonałe danie. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 450 g kurek świeżych,
* 1/4 szklanki białego wina,
* 3 łyżki natki pietruszki,
* 2 łyżki masła,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżeczka soku z cytryny.
Krok pierwszy
Kurki oczyścić z naleciałości, które się na nich znajdują, i delikatnie przemyć pod wodą. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem oraz przekroić wzdłuż. Nie ma sensu kroić ich na małe kawałeczki, gdyż przekrojone tylko raz będą lepiej się prezentowały na talerzu.
Krok drugi
Na patelnię wlać olej oraz dodać masło. Podgrzać oba elementy, doprowadzając do całkowitego roztopienia się masła. Czosnek obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać – wrzucić na patelnię, zamieszać i chwilę smażyć. Przyprawa powinna nabrać złotawego koloru i zacząć wydzielać intensywny aromat.
Krok trzeci
Do podsmażonego czosnku wrzucić kurki, lekko zamieszać. Oba składniki smażyć przez 2 minuty, a następnie uzupełnić patelnię o białe wino. Od tego momentu należy gotować aż do chwili, kiedy wino wyparuje, pozostawiając kurki nasączone jego smakiem oraz zapachem. Tak podsmażone kurki przełożyć na talerz i każdą porcję posypać pietruszką, skropić sokiem z cytryny i zamieszać. Od razu po wymieszaniu podawać.