Jak zrobić smaczną i oryginalną kolorową babkę?

Opiekun artykułu: wirag
Advertising
Jak zrobić smaczną i oryginalną kolorową babkę?

Jak zrobić smaczną i oryginalną kolorową babkę?

Babka wydaje się czasami nudnym deserem, który wypieka się głównie na święta wielkanocne. Jednak czy to babkę na zwykły deser, czy to wielkanocną można urozmaicić, sprawiając, że będzie oryginalna i kolorowa. Nie tylko waniliowo-kakaowa, lecz różowa. Z chęcią sięgną po nią zarówno dzieci, jak i dorośli.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Żeby stworzyć pyszną babkę z kilkoma kolorami, trzeba zebrać odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1,25 szklanki cukru,
    * 1 szklanka wody,
    * 3/4 szklanki oleju,
    * 5 jaj,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 1 łyżka kakao ciemnego,
    * 1 łyżka bułki tartej,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 opakowanie kisielu wiśniowego,
    * margaryna (do smarowania formy).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier i miksować, uzyskując gładką, puszystą masę. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do uzyskanej masy dodawać na przemian: mąkę, olej i wodę, nie zaprzestając mieszania mikserem. Po połączeniu się składników odłożyć miskę na chwilę na bok i ubić białka na sztywną pianę. Gdy uzyska się taki efekt, również pianę dołączyć do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, po czym podzielić całość na 3 części, np. w 3 różnych miskach.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do jednej części masy dodać kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mąkę ziemniaczaną. W każdej misce wymieszać wszystko, aby ciasto uzyskało odpowiednie kolory.Formę keksówkę posmarować margaryną, oprószyć bułką tartą, po czym zacząć wlewać ciasto: ciemne, białe i na końcu różowe. Gotową formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 – 55 minut.Po przygotowaniu wystudzić, a przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!