Jak poprawnie mrozić żywność?

Opiekun artykułu: cineczek
Advertising
Jak poprawnie mrozić żywność?

Jak poprawnie mrozić żywność?

Mrożenie żywności to jeden z lepszych sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Dzięki temu można wykorzystywać jedzenie przez dłuższy czas, bez ryzyka zepsucia się ich oraz zatrucia się przeterminowanymi produktami. Jednak cieszenie się mrożonkami i bezpieczne korzystanie z nich jest możliwe dopiero wtedy, kiedy zadba się o poprawne przeprowadzenie procesu mrożenia. Jeśli masz wątpliwości, jak to zrobić – poznaj poniżej podane wskazówki.

Advertising
Advertising
  • Mrożenie warzyw i owoców

    Mrożenie warzyw i owoców

    Pomimo chęci nie wszystkie owoce i warzywa nadają się doskonale do mrożenia. Jeżeli posiadają więcej wody, nie mrożą się najlepiej i po rozmrożeniu zmieniają się w mało apetyczną papkę. Z tego powodu najlepiej nie mrozić owoców cytrusowych, sałaty, ogórków, pomidorów. Twardsze warzywa i owoce z powodzeniem przejdą proces mrożenia, chociaż dobrze je zblanszować przed włożeniem do zamrażalnika. Po włożeniu do niego mogą być przechowywane przez 8 – 12 miesięcy i dodawane do różnych potraw.

  • Mrożenie mięsa

    Mrożenie mięsa

    Jednym z częściej mrożonych produktów jest mięso, ponieważ pozwala zrobić zapasy bez konieczności zjedzenia wszystkiego od razu. Mięso każdego rodzaju należy koniecznie mrozić w woreczkach foliowych, ciasno zawiniętych wokół produktu, bez nadmiaru powietrza wewnątrz. Trzeba przy tym powstrzymać chęć umycia mięsa przed jego włożeniem do zamrażalnika, ponieważ drobinki wody stałyby się dla bakterii doskonałym pożywieniem.

  • Mrożenie ryb

    Do mrożenia ryb można używać tylko ryb świeżych. Jeśli leżały już kilka dni w lodówce, nie będą się nadawać. Nie wkłada się także ryby od razu po przyniesieniu, należy ją dokładnie oczyścić, a następnie zawinąć w woreczek foliowy oraz w folię aluminiową – zapobiegnie to przesiąknięciu zapachem ryb innych produktów. Co istotne, zamrożeniu mogą podlegać również ryby smażone – bez panierki – jak i pieczone.

  • Mrożenie pieczywa

    Mrożenie pieczywa

    Czasami kupuje się więcej pieczywa, niż można zjeść. W takiej sytuacji najlepiej zamrozić chleb, żeby nie zepsuł się i nie spleśniał. Można zamrozić cały bochenek, ale jeszcze lepiej jest pokroić go na kromki i przełożyć je papierem do pieczenia. Dzięki temu kawałki nie skleją się i nie będzie trzeba odrywać ich siłą od siebie. Po rozmrożeniu chleb nie traci swojej świeżości i idealnie nadaje się do jedzenia.

  • O czym warto pamiętać?

    O czym warto pamiętać?

    Przed rozpoczęciem mrożenia dobrze jest pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które pozwolą uniknąć przykrych niespodzianek, czyli:

    * nie mrozić rzeczy, które już raz były mrożone,

    * ser żółty w dużym kawałku po zamrożeniu może się kruszyć,

    * butelki z napojami gazowanymi mogą doprowadzić do eksplozji w zamrażalniku,

    * jajka na twardo po zamrożeniu nabiorą gumowej konsystencji, dlatego nie są najlepszym produktem jako mrożonki.