Jak przyrządzić placki z gotowanych jajek?

Opiekun artykułu: mitek
Advertising
Jak przyrządzić placki z gotowanych jajek?

Jak przyrządzić placki z gotowanych jajek?

Kotlety schabowe, kotlety z kurczaka, ile można je jeść? Po pewnym czasie ma się dosyć i marzy się o jakiejś odmianie. Nie jest to marzenie nie do zrealizowania. Wystarczy sięgnąć po jajka i zrobić kotlety z nich. Jeżeli nie wie się jak, wystarczy skorzystać z podpowiedzi znajdującej się w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby przygotować pyszne danie, trzeba zawczasu zebrać dobre składniki, w tym:
    * 5 jajek,
    * 1 bułka,
    * 1 białko,
    * 1 jajko dodatkowe,
    * bułka tarta,
    * pieprz,
    * sól,
    * natka pietruszki,
    * papryka mielona (opcjonalnie),
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Na początku 5 jajek ugotować na twardo. Wystudzić je, żeby można było ich swobodnie dotknąć, po czym obrać je ze skorupki i przełożyć do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Bułkę zalać mlekiem. Potrzebna jest taka ilość, żeby bułka cała znalazła się w płynie i w nim zmiękła. W czasie, gdy bułka będzie się namaczać, zająć się ponownie jajkami. Widelcem zmiażdżyć je na drobną papkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do zgniecionych jajek dodać odsączoną bułkę. Zamieszać lekko. W osobnej misce ubić białko oraz 1 jajko na puszystą pianę. Można dodać szczyptę soli.

    Wymieszać pianę z jajkami oraz bułką. Doprawić pieprzem, solą oraz papryką mieloną, jeżeli lubi się ostrzejszy smak. Na zakończenie dodać posiekaną natkę. Wymieszać dokładnie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Z masy jajecznej formować okrągłe kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej. Na patelni podgrzać olej i układać na nim kotleciki. Smażyć je z obu stron, aż będą mocno brązowe. Odkładać na talerz.

    Kotleciki smakują doskonale z sałatką, z ziemniakami, jak również z sosami – jogurtowym oraz czosnkowym – lub z ketchupem. Smacznego!

Popularne tagi
  • smażone potrawy
  • smażenie cynamon
  • sposób wykonania nadziewanych pieczarek
  • metody ubijania białka
  • schłodzenie śmietany
  • przepis na naleśniki cytrynowe
  • domowe przysmaki
  • dzieci
  • przepis na gruszki w cieście francuskim
  • wędlina
  • tarta z kremem
  • drożdże
  • sekrety kuchenne
  • smak ziemniaków
  • palnik