Jak przyrządzić placki z gotowanych jajek?
Jak przyrządzić placki z gotowanych jajek?
Kotlety schabowe, kotlety z kurczaka, ile można je jeść? Po pewnym czasie ma się dosyć i marzy się o jakiejś odmianie. Nie jest to marzenie nie do zrealizowania. Wystarczy sięgnąć po jajka i zrobić kotlety z nich. Jeżeli nie wie się jak, wystarczy skorzystać z podpowiedzi znajdującej się w poniższym artykule.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby przygotować pyszne danie, trzeba zawczasu zebrać dobre składniki, w tym:
* 5 jajek,
* 1 bułka,
* 1 białko,
* 1 jajko dodatkowe,
* bułka tarta,
* pieprz,
* sól,
* natka pietruszki,
* papryka mielona (opcjonalnie),
* olej.Krok pierwszy
Na początku 5 jajek ugotować na twardo. Wystudzić je, żeby można było ich swobodnie dotknąć, po czym obrać je ze skorupki i przełożyć do miski.
Krok drugi
Bułkę zalać mlekiem. Potrzebna jest taka ilość, żeby bułka cała znalazła się w płynie i w nim zmiękła. W czasie, gdy bułka będzie się namaczać, zająć się ponownie jajkami. Widelcem zmiażdżyć je na drobną papkę.
Krok trzeci
Do zgniecionych jajek dodać odsączoną bułkę. Zamieszać lekko. W osobnej misce ubić białko oraz 1 jajko na puszystą pianę. Można dodać szczyptę soli.
Wymieszać pianę z jajkami oraz bułką. Doprawić pieprzem, solą oraz papryką mieloną, jeżeli lubi się ostrzejszy smak. Na zakończenie dodać posiekaną natkę. Wymieszać dokładnie.
Krok czwarty
Z masy jajecznej formować okrągłe kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej. Na patelni podgrzać olej i układać na nim kotleciki. Smażyć je z obu stron, aż będą mocno brązowe. Odkładać na talerz.
Kotleciki smakują doskonale z sałatką, z ziemniakami, jak również z sosami – jogurtowym oraz czosnkowym – lub z ketchupem. Smacznego!