Zasady gotowania kaszy gryczanej

Opiekun artykułu: dylax
Advertising
Zasady gotowania kaszy gryczanej

Zasady gotowania kaszy gryczanej

Kasza gryczana to prawdziwe źródło zdrowia. Jest pełna składników odżywczych – minerałów i witamin – więc doskonale nadaje się do poprawy zdrowia oraz wzbogacania diety. Jednocześnie można ją stosować na co dzień, jak i w trakcie diety odchudzającej. Stanowi sycący posiłek, który możne być podawany zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Jednak kluczem do dobrego dania z kaszy jest jej poprawne ugotowanie.

Advertising
Advertising
  • Czego możesz potrzebować?

    Czego możesz potrzebować?

    Zanim przejdzie się do gotowania kaszy, warto zaopatrzyć się w niezbędne elementy, które to ułatwią, czyli:
    * 1 szklankę kaszy gryczanej,
    * 2 szklanki wody,
    * 1 łyżeczkę soli.
    Niezbędny jest także garnek do gotowania. Podstawowym problemem podczas gotowania kaszy bywa zazwyczaj za mała lub za duża ilość wody, przez co kasza nie ma odpowiedniej konsystencji oraz smaku. Aby ustrzec się przed niekorzystnym smakiem, wystarczy pamiętać o zasadzie, że na 1 szklankę wody zawsze przypadają 2 szklanki wody; jeśli chce się ugotować więcej kaszy, również ilość wody musi być większa.

  • Sprawdzenie kaszy

    Na początku należy sprawdzić kaszę. Najlepiej wysypać ją na talerz i sprawdzić, czy nie ma w niej żadnych czarnych albo zniszczonych ziaren. Po selekcji, niezbędne jest jej przepłukanie pod zimną, bieżącą wodą. Dobrze jest zrobić to 2 – 3 razy, aby kasza była całkowicie czysta.

  • Gotowanie kaszy

    Gotowanie kaszy

    Wodę przelać do garnka. Zacząć podgrzewać, a gdy pojawią się bąbelki zwiastujące osiągnięcie przez płyn wysokiej temperatury, dodać 1 łyżeczkę oleju oraz 1 łyżeczkę soli. Można nie dosypywać soli, jednak nie każdemu odpowiada smak nieosolonej kaszy.Do tak przygotowanej wody wsypać umytą kaszę i pozostawić garnek na średnim ogniu. Całość powinna się zagotować. Gdy do tego dojdzie, zmniejszyć płomień pod garnkiem i przykryć rondel pokrywką. Pozostawić tak na 15 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić kaszę na 10 minut pod przykryciem.Pod pokrywką kasza nabierze odpowiedniej miękkości, wystarczy ją zamieszać, po czym nakładać na talerze.

  • Kasza z patelni

    Kasza z patelni

    Mniej znanym sposobem przygotowania kaszy gryczanej, ale bardzo smacznym, jest przygotowanie jej na patelni.Patelnię należy skropić oliwą z oliwek albo olejem, wsypać na nią 1 szklankę prażonej kaszy gryczanej i mieszać. Następnie uzupełnić przysmak rozbitym jajkiem. Cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż do momentu, gdy kasza stanie się sucha, a ziarenka nie będą się ze sobą sklejać.Zalać kaszę na patelni 2 szklankami wody, zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką, gotując przez 15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu zostawić ją przykrytą jeszcze na 5 minut, a następnie zamieszać, lekko doprawić solą i przejść do podawania przysmaku.