Prosty sposób przyrządzenia ciasta jogurtowego z truskawkami

Opiekun artykułu: ariane
Advertising
Prosty sposób przyrządzenia ciasta jogurtowego z truskawkami

Prosty sposób przyrządzenia ciasta jogurtowego z truskawkami

Czasami niezbędne jest przygotowanie szybkiego ciasta dla niespodziewanych gości. Czasami także ma się ochotę na ciasto, a akurat nic takiego nie ma w domu. Nie oznacza to od razu wychodzenia do cukierni, lecz jedynie wejście do kuchni i wykonanie ciasta w 5 minut. Delikatnego, słodkiego, z dodatkiem owoców, co czyni z niego doskonały deser dla każdego smakosza. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Szybkie ciasto wymaga niewielu składników, które najczęściej znajdują się w kuchni, co jest dodatkowym plusem. Wśród niezbędnych elementów powinny znaleźć się:
    * 1 jajko,
    * 1 łyżka oleju,
    * 2 łyżki oleju truskawkowego,
    * 4 łyżki cukru,
    * 5 łyżek mąki,
    * 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * szczypta cukru waniliowego,
    * truskawki do dekoracji.
    Przyda się również kubek, który można nagrzewać do wyższych temperatur bez obawy, że pęknie.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wybrany kubek natłuścić oliwą. Najlepiej robić to palcami, dzięki czemu łatwiej będzie dotrzeć do wszystkich zakamarków naczynia. Odstawić je na bok do późniejszego wykorzystania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W osobnej misce wymieszać jajko, jogurt, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły oraz mąkę. Dokładnie wymieszać łyżką, trzepaczką, ewentualnie mikserem, żeby uzyskać bardzo gładką masę. Ciasto nie powinno mieć żadnych grudek ani widocznych śladów składników na swojej powierzchni.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową masę przelać do kubka, zajmując 3/4 jego wysokości, po czym wstawić do mikrofalówki na 4 – 5 minut. Sprawdzać wykałaczką, czy nie jest płynne i klejące. Jeżeli stan wykałaczki wskazuje na całkowite upieczenie ciasta, wyjąć kubek i lekko ostudzić ciasto. Przed jedzeniem ozdobić je owocami albo bitą śmietaną i owocami, po czym podawać.Jeżeli użyje się większej ilości składników, można uzyskać deser nie tylko dla siebie, ale i dla wszystkich gości lub całej rodziny.

Popularne tagi
  • gospodyni domowa
  • bazylia
  • przepis na krówki
  • pieczenie biszkoptu
  • przechowywanie śmietany
  • drewniana łyżka
  • naleśniki z nutellą
  • beza
  • lody
  • przepis na tartę
  • marynowanie
  • sposoby na świeżą sałatę
  • porady kuchenne
  • owoce egzotyczne
  • przechowywanie bitej śmietany