Prosty sposób przyrządzenia ciasta jogurtowego z truskawkami
Prosty sposób przyrządzenia ciasta jogurtowego z truskawkami
Czasami niezbędne jest przygotowanie szybkiego ciasta dla niespodziewanych gości. Czasami także ma się ochotę na ciasto, a akurat nic takiego nie ma w domu. Nie oznacza to od razu wychodzenia do cukierni, lecz jedynie wejście do kuchni i wykonanie ciasta w 5 minut. Delikatnego, słodkiego, z dodatkiem owoców, co czyni z niego doskonały deser dla każdego smakosza. Oto prosty przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Szybkie ciasto wymaga niewielu składników, które najczęściej znajdują się w kuchni, co jest dodatkowym plusem. Wśród niezbędnych elementów powinny znaleźć się:
* 1 jajko,
* 1 łyżka oleju,
* 2 łyżki oleju truskawkowego,
* 4 łyżki cukru,
* 5 łyżek mąki,
* 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta cukru waniliowego,
* truskawki do dekoracji.
Przyda się również kubek, który można nagrzewać do wyższych temperatur bez obawy, że pęknie.Krok pierwszy
Wybrany kubek natłuścić oliwą. Najlepiej robić to palcami, dzięki czemu łatwiej będzie dotrzeć do wszystkich zakamarków naczynia. Odstawić je na bok do późniejszego wykorzystania.
Krok drugi
W osobnej misce wymieszać jajko, jogurt, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły oraz mąkę. Dokładnie wymieszać łyżką, trzepaczką, ewentualnie mikserem, żeby uzyskać bardzo gładką masę. Ciasto nie powinno mieć żadnych grudek ani widocznych śladów składników na swojej powierzchni.
Krok trzeci
Gotową masę przelać do kubka, zajmując 3/4 jego wysokości, po czym wstawić do mikrofalówki na 4 – 5 minut. Sprawdzać wykałaczką, czy nie jest płynne i klejące. Jeżeli stan wykałaczki wskazuje na całkowite upieczenie ciasta, wyjąć kubek i lekko ostudzić ciasto. Przed jedzeniem ozdobić je owocami albo bitą śmietaną i owocami, po czym podawać.Jeżeli użyje się większej ilości składników, można uzyskać deser nie tylko dla siebie, ale i dla wszystkich gości lub całej rodziny.