Jak zrobić dobry domowy makaron?

Opiekun artykułu: dzieciol
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak zrobić dobry domowy makaron?

Jak zrobić dobry domowy makaron?

Jeszcze dwadzieścia lat temu niemal w każdą sobotę lub niedzielę gospodynie domowe przygotowywały domowy makaron do rosołu. Kuchnia pachniała ciastem, makaronowe kluski suszyły się na parapetach i stołach, aby urozmaicić smaczne danie. Obecnie mało kto porywa się na czasochłonne wykonywanie makaronu, skoro w sklepach jest mnóstwo rodzajów makaronu, o dowolnych kształtach i kolorach. Jeżeli jednak chce się spróbować poczuć się jak nasze babcie, wystarczy sięgnąć po odpowiedni przepis i uraczyć rodzinę domowymi kluskami.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Smaczny makaron można wykonać po przygotowaniu wcześniej odpowiednich produktów. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:

    * 2 jajka,

    * 4 żółtka,

    * 2 szklanki mąki pszennej,

    * 1/2 łyżeczki soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę przesiać na stolnicę. Dodatkowe spulchnienie podczas przesiewania sprawi, że makaron będzie znacznie lepszy. Zrobić w górce z mąki wgłębienie, a następnie wbić w nie żółtka oraz wszystkie jajka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dosypać sól i zacząć zagniatać składniki aż do powstania jednolitego ciasta. Powinno być twarde, dlatego nie należy martwić się, że podczas wyrabiania nie mięknie. Po zagniataniu, które powinno trwać maksymalnie 10 minut, uformować z niego kulę i przełożyć do miski, przykryć pokrywką lub folią. Pozostawić ciasto w naczyniu na 30 minut, aby trochę poleżało i było łatwiejsze w późniejszej obróbce.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie wymaganego czasu podzielić ciasto na mniejsze części wielkości pomarańczki. Każdą część osobno spłaszczyć w dłoni, a następnie kłaść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować na cieniutki placek, ale uważając, żeby nie zrobić w nim dziur. Pociąć nożem albo radełkiem na makaron o dowolnym kształcie, np. paski. Pozostawić na 4 – 6 minut na stolnicy, żeby przeschnął. Przed gotowaniem strząsnąć z nitek makaronowych nadmiar makaronu.Gotować domowy makaron w dużej ilości wrzącej wody – osolonej oraz z dodatkiem oliwy z oliwek – aż stanie się miękki i intensywnie żółty.

Popularne tagi
  • zastosowanie piany
  • sposób na tanie kupowanie
  • dodatek do potraw
  • gotowanie ziemniaków
  • majonez
  • kolendra
  • deska do krojenia
  • budyń
  • danie z dyni
  • witaminy w warzywach
  • sposób na kąpiel wodną
  • zupa ogórkowa
  • zaskakujące potrawy z gofrownicy
  • kulinaria
  • zapiekanka makaronowa