Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?

Opiekun artykułu: farion
Advertising
Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?

Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?

Liczne diety w gazetach, w Internecie oraz porady dietetyków w programach śniadaniowych informują, że zwykły, biały chleb nie jest tym najzdrowszym. Od czasu tego stwierdzenia w piekarniach pojawiło się mnóstwo różnego rodzaju chlebów, spośród których aż ciężko wybrać, podczas gdy kupując pieczywo do domu, warto wiedzieć, które jest najlepsze dla zdrowia.

Advertising
Advertising
  • Zdrowy razowiec

    Zdrowy razowiec

    Chleb razowy znajduje się na pierwszym miejscu wśród pieczywa, które jest smaczne i bardzo zdrowe. Z punktu widzenia dietetyki jest on najlepszym wyborem. Dzieje się tak ze względu na to, że został wypieczony z mąki razowej, w której znajduje się 50% łupinek z ziaren oraz ich fragmentów. W nich znajduje się najwięcej zdrowych składników, a przede wszystkim błonnika, który stanowi największą zaletę pieczywa. Ma on dobroczynny wpływ na całe ciało, ale przede wszystkim na układ pokarmowy. Oczyszcza go z toksyn, czyści jelita ze zbędnych produktów przemiany materii, leczy podrażnienia przewodu pokarmowego oraz pomaga w odchudzaniu, ponieważ daje długie uczucie sytości. Z tego powodu w trakcie diety lepiej nie rezygnować całkiem z pieczywa, tylko zastąpić je razowym.

  • Chleb na zakwasie

    Chleb na zakwasie

    Osoby, które mają więcej niż 20 lat, widzą różnicę między chlebem obecnym, który najczęściej bywa dmuchany i dostarczany z większych fabryk, a tym, który jadały w dzieciństwie. Dzieje się tak ze względu na to, że dawniej częściej wypiekano chleb na zakwasie. Obecnie również można znaleźć taki chleb, jednak nie raz trzeba dłużej go poszukać. Warto, ponieważ jest on bardzo zdrowy, posiada liczne wartości odżywcze pomocne w prowadzeniu zdrowej diety. Przede wszystkim zawiera kwas mlekowy. Wspomaga on działanie układu pokarmowego, chroni przed rozwojem bakterii oraz uciążliwymi zaparciami. Niektórzy dietetycy wykazują jego przydatne właściwości w zapobieganiu nowotworom.

  • Kajzerka kontra grahamka

    Kajzerka kontra grahamka

    Zarówno dzieci, jak i dorośli lubią zgrabne, białe bułeczki, z których łatwo da się skonstruować smaczną kanapkę. Niestety, popularne kajzerki z mąki pszennej, choć delikatne w wyglądzie i smaku, nie są zbyt bogate w składniki odżywcze. Mając wybór między kajzerką a grahamką, lepiej zdecydować się na grahamkę. One również powstają z mąki pszennej, lecz z dodatkiem otrąb, ziaren oraz ich łupinek. Tym samym posiadają dużo błonnika i niezbędnych witamin, a także lepiej zabijają głód i utrzymują dłużej wrażenie sytości niż dmuchane białe bułki.

  • Wybierz dobrze

    Wybierz dobrze

    Obecnie na kupowany chleb zwraca się szczególną uwagę. Wiele osób jest przywiązanych do konkretnego wypieku, niektórzy lubią białe pieczywo, inni ciemne. Jednak nawet wybierając dobry, razowy chleb, trzeba się upewnić, czy jest to wypiek dobrej jakości. Wiąże się to z czytaniem etykiet oraz sprawdzaniem jego wagi. To, że chleb jest ciemny, nie oznacza jeszcze, że jest pełnowartościowym razowym lub żytnim chlebem. Gdy na etykiecie jest napisane, że zawiera karmel, wtedy ma się pewność, że został sztucznie zabarwiony i tak naprawdę nie posiada wartości, które powinien mieć. Do takich samych wniosków można dojść, gdy po wzięciu chleba do ręki zauważamy, że jest on bardzo lekki. Prawdziwy, wypiekany bez sztucznych dodatków chleb jest cięższy. Im lżejszy, tym więcej w nim spulchniaczy.