Ciekawy przepis na chleb wieloziarnisty

Opiekun artykułu: filipmonika
Advertising
Ciekawy przepis na chleb wieloziarnisty

Ciekawy przepis na chleb wieloziarnisty

Pieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach bardzo popularne. Jest to uważane nie tylko za hobby, ale również za sposób na zdrowie, zwłaszcza jeżeli wybierze się do pieczenia chleb z wielu ziaren – sycący, zdrowy, dobry do podawania na słodko i nie tylko. W poniższym artykule przedstawiamy sposób na wykonanie pysznego i przede wszystkim prostego chleba, który zasmakuje każdemu.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do przygotowania chleba potrzebny jest dość duży zestaw składników, świeżych i dobrej jakości, które zagwarantują dobry smak wypieku. Niezbędne elementy to:
    * 500 g mąki tortowej,
    * 500 ml wody,
    * 25 g drożdży piekarskich,
    * 4 łyżki pestek dyni,
    * 3 łyżki nasion siemienia lnianego,
    * 3 łyżki nasion słonecznika,
    * 2 łyżki sezamu,
    * 1 łyżka cukru,
    * 1 łyżka soli,
    * 1/2 szklanki otrąb owsianych.

  • Pierwszy etap

    Do dużej miski wsypać mąkę. Następnie dodać wszystkie ziarna i otręby. Jeżeli którychś się nie lubi, wówczas można dodać więcej ulubionych, rezygnując np. z pestek dyni. Wymieszać składniki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wodę lekko podgrzać, powinna być ciepła, ale nie gorąca. W mące zrobić zagłębienie, w które wlać wodę. Rozkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i sól, po czym zacząć ręka wyrabiać ciasto. Najlepiej wyrabiać je przez 3 – 4 minuty, aż składniki zwiążą się, ale samo ciasto będzie jeszcze dość luźne.Miskę zakryć folią aluminiową, pozostawiając na 25 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotować formę, wykładając ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciastko przemieszać łyżką i przelać do formy. Można posypać dodatkowo ulubionymi ziarnami. Pozostawić na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Wsunąć do niego formę z chlebem i piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a potem kroić i jeść z dowolnymi dodatkami.