Pyszne bułeczki twarogowe na deser
Pyszne bułeczki twarogowe na deser
Bułeczki twarogowe nie są częste w ofercie piekarni, dlatego jeśli ma się na nie ochotę, trzeba zrobić je samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, co więcej, może być bardzo szybkie. Wystarczy skorzystać z podanego w poniższym artykule przepisu, aby mieć doskonały podwieczorek albo śniadanie.
Niezbędne składniki spożywcze
Podstawą dobrych bułeczek są oczywiście dobre składniki spożywcze, do których należą przede wszystkim:
* 200 g sera twarogowego,
* 250 g mąki pszennej,
* 1 jajko,
* 3 łyżki mleka,
* 4 łyżki oleju,
* 1 łyżka proszku do pieczenia,
* szczypta soli.Krok pierwszy
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać oba składniki, żeby ciasto lepiej rosło w późniejszym czasie. Zrobić wgłębienie i wbić do niego jajko oraz dodać pozostałe składniki: sól, olej, mleko. Przysypać mąką.
Krok drugi
Do mąki dodać cały ser twarogowy i zacząć wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie, z ledwie wyczuwalnymi grudkami sera. Przed użyciem można go zemleć 2 – 3 razy, ale nie jest to konieczne.
Krok trzeci
Z gotowego ciasta formować bułeczki. Podana ilość składników wystarczy na 8 średnich bułeczek albo 10 małych, jeśli chce się uzyskać więcej, najlepiej podwoić ilość produktów.Bułeczki układać na blasze posmarowanej tłuszczem. Ich wierzch można posypać sezamem, wedle uznania.Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Bułeczki twarogowe smakują tak samo dobrze bez dodatków, jak i z masłem, miodem albo dżemem.