Pyszne bułeczki twarogowe na deser

Opiekun artykułu: okostella
Advertising
Pyszne bułeczki twarogowe na deser

Pyszne bułeczki twarogowe na deser

Bułeczki twarogowe nie są częste w ofercie piekarni, dlatego jeśli ma się na nie ochotę, trzeba zrobić je samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, co więcej, może być bardzo szybkie. Wystarczy skorzystać z podanego w poniższym artykule przepisu, aby mieć doskonały podwieczorek albo śniadanie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Podstawą dobrych bułeczek są oczywiście dobre składniki spożywcze, do których należą przede wszystkim:
    * 200 g sera twarogowego,
    * 250 g mąki pszennej,
    * 1 jajko,
    * 3 łyżki mleka,
    * 4 łyżki oleju,
    * 1 łyżka proszku do pieczenia,
    * szczypta soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać oba składniki, żeby ciasto lepiej rosło w późniejszym czasie. Zrobić wgłębienie i wbić do niego jajko oraz dodać pozostałe składniki: sól, olej, mleko. Przysypać mąką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do mąki dodać cały ser twarogowy i zacząć wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie, z ledwie wyczuwalnymi grudkami sera. Przed użyciem można go zemleć 2 – 3 razy, ale nie jest to konieczne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z gotowego ciasta formować bułeczki. Podana ilość składników wystarczy na 8 średnich bułeczek albo 10 małych, jeśli chce się uzyskać więcej, najlepiej podwoić ilość produktów.Bułeczki układać na blasze posmarowanej tłuszczem. Ich wierzch można posypać sezamem, wedle uznania.Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Bułeczki twarogowe smakują tak samo dobrze bez dodatków, jak i z masłem, miodem albo dżemem.