Smaczne beztłuszczowe bułeczki z marmoladą
Smaczne beztłuszczowe bułeczki z marmoladą
Dieta wciąż kojarzy się wielu osobom z całkowitym zakazem jedzenia słodyczy. Istotnie, nie powinno się spożywać ich w nadmiarze, jednak nie oznacza to, że nie można zjeść wówczas niczego dobrego. Trzeba ograniczyć ilość cukru, ograniczyć lub wyłączyć z deseru tłuszcz, czyli na przykład skorzystać z podanego poniżej przepisu na niskokaloryczne babeczki z marmoladą.
Jakich składników potrzeba?
Żeby wykonać smaczne bułeczki, potrzebne są odpowiednie składniki, wśród których najważniejsze są:
* 50 g drożdży piekarskich,
* 3 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki cukru,
* marmolada.
Zamiast marmolady jako nadzienia można użyć również budyniu albo ulubionego dżemu, najlepiej o niskiej zawartości cukru.Pierwszy krok
Mleko podgrzać w rondelku. Nie można doprowadzić do jego zagotowania, płyn powinien być jedynie ciepły. Przelać mleko do miski i pokruszyć do niego drożdże, wymieszać dokładnie.
Drugi krok
Do mleka z drożdżami wsypać cukier, wymieszać dokładnie. Następnie zacząć dosypywać mąkę, nieprzerwanie łącząc składniki, aż uzyska się jednolitą konsystencję, bez grudek. Po dokładnym wyrobieniu ciasta zostawić je na 30 minut, żeby urosło.
Trzeci krok
Po upływie odpowiedniego czasu jeszcze raz wyrobić ciasto dłonią i zostawić na kolejne 5 minut. Dzięki temu bułeczki będą bardzo puszyste.Gdy ciasto delikatnie spęcznieje, można przejść do wykonywania bułeczek. W tym celu należy odrywać niewielkie kawałki ciasta, palcami tworząc z niego placuszek. Na samym środku nałożyć 1 łyżeczkę marmolady i zgiąć placek na pół, sklejając jego brzegi.
Czwarty krok
Bułeczki układać na blasze do pieczenia przykrytej papierem, w równych odstępach, pozwalających deserowi na kolejny wzrost. Pozostawić bułki na kolejne 5 minut i dopiero po tym czasie wsunąć blachę do piekarnika. Powinien być nagrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza.Przysmak piec przez 20 – 25 minut, aż do zarumienienia się bułek. Po upieczeniu wystudzić, a następnie konsumować albo na podwieczorek, albo na drugie śniadanie.