Jak przygotować smaczny chleb buraczany?
Jak przygotować smaczny chleb buraczany?
O tym, ze buraki są wyjątkowo zdrowym warzywem, nie trzeba nikomu przypominać. Najkorzystniejsze byłoby codzienne wypijanie soku buraczanego, jednak nie każdy jest jego wielbicielem. Aby dostarczyć sobie cennych składników i w pełni skorzystać z mocy buraków, warto poznać nasz sprawdzony przepis na chleb buraczany.
Jakich produktów potrzeba?
Przed rozpoczęciem przygotowania chlebka buraczanego trzeba zebrać świeże składniki, które w tym pomogą. Są to:
* 350 g mąki pszennej,
* 150 g buraków tartych,
* 2 łyżeczki drożdży instant,
* 1,5 łyżeczki soli,
* 1 łyżeczka cukru.Pierwszy krok
Przygotowane buraki dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wrzucić je do miski, a następnie dodać do niej mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Wodę podgrzać, żeby była ciepła, jednak nie gorąca lub wrząca, gdyż zabije to niezbędne do wzrostu bakterie.
Drugi krok
Rozpocząć mieszanie składników. Podczas mieszania ich dłonią stopniowo dodawać wodę, nie przerywając zagniatania masy na chleb. Masa powinna przypominać plastelinę, łatwą do formowania. Po uzyskaniu takiej konsystencji zagniatać jeszcze przez 5 minut, po czym przykryć miskę folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Pozwolić ciastu wyrastać przez 90 minut.
Trzeci krok
Po upływie wyznaczonego czasu zagnieść z ciasta bochenek i położyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką, pozostawiając ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Dopiero po drugim wyrośnięciu można wsunąć blachę do piekarnika i piec przez 40 minut, aż chleb dobrze się przyrumieni.
Wystudzić, a następnie kroić i podawać z dowolnymi dodatkami, zarówno z wędliną, jak i z dowolnymi serami. Smacznie oraz bardzo zdrowo.