Jak zrobić oryginalny chleb z cieciorki?

Opiekun artykułu: paciulka
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak zrobić oryginalny chleb z cieciorki?

Jak zrobić oryginalny chleb z cieciorki?

Cieciorka została zapomniana przez większość ludzi na długie lata i moda na zdrowe odżywianie odkrywa ją na nowo. Okazuje się, że cieciorka może być podstawą wielu dań, dodatkiem do sałatek, zdrową przekąską pełną niezbędnych składników mineralnych oraz składnikiem na świetny chleb, znacznie zdrowszy niż chleby kupowane w sklepach.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wielką zaletą chleba z cieciorki jest prostota jego wykonania, jak również niewielka ilość składników, które są do tego potrzebne. Wystarczą jedynie następujące produkty:
    * 3,5 szklanki zimnej wody,
    * 2,5 szklanki mąki z cieciorki,
    * 2 łyżki oliwy,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę i uzbroić się w łyżkę. Zacząć mieszać mąkę i stopniowo dodawać do niej wodę. Nie wlewać całej od razu, gdyż nie osiągnie się wtedy oczekiwanego efektu. Wodę najlepiej lać cienkim strumieniem, łącząc ją z mąką intensywnymi ruchami – mieszanie łyżką daje lepsze efekty, dlatego lepiej nie używać miksera. Należy uważać, aby z mąki nie zrobiły się grudki, które zepsują konsystencję chleba oraz zaszkodzą jego smakowi.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do gładkiej masy dodać równie powoli oliwę, najlepiej z pierwszego tłoczenia, oraz pieprz i sól w dowolnej ilości. Wymieszać bardzo dokładnie, aż do utworzenia gładkiego ciasta, po czym pozostawić je na 3 godziny – miskę można przykryć bawełnianą ściereczką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy miną 3 godziny, rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia lub formę do pieczenia (można wykorzystać dowolną rzecz, pamiętając, że na blasze chlebek z cieciorki wyjdzie znacznie cieńszy) posmarować oliwą z oliwek i wylać na nią ciasto, rozprowadzając je równomiernie. Chleb powinien mieć grubość maksymalnie 6 mm. Wsunąć blachę lub formę do piekarnika i piec przez 30 minut, aż do zbrązowienia. Po upieczeniu ostudzić przez chwilę, a następnie pokroić na dowolne kształty: kwadraty, paski, trójkąty i podawać.