Przepis na smaczny chleb oliwkowy

Opiekun artykułu: orlowska
Advertising
Przepis na smaczny chleb oliwkowy

Przepis na smaczny chleb oliwkowy

Samodzielne wypiekanie chleba cieszy się dużą popularnością oraz daje ciekawe możliwości. Nie trzeba ograniczać się do jednego smaku, lecz wykorzystywać za każdym razem inny przepis. Jeżeli jest się fanem kuchni śródziemnomorskiej, dobrze sprawdzi się chleb oliwkowy o pysznym smaku i doskonałym aromacie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania smacznego chleba oliwkowego nie potrzeba wiele. Wystarczy tylko kilka składników, w tym:
    * 500 g mąki pszennej,
    * 20 dkg drożdży piekarskich,
    * 1 szklanka ciepłej wody,
    * 3 łyżki bardzo dobrej oliwy z oliwek,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * oliwki zielone.

  • Krok pierwszy

    Rozpocząć pracę od zrobienia zaczynu. Wodę podgrzać, aby była ciepła, lecz nie wrząca i bardzo gorąca, gdyż to zabiłoby drożdże. Ciepłą wodę przelać do miski, wrzucić drożdże i wymieszać. Dodać 3 łyżki mąki i ponownie zamieszać. Przykryć miskę folią i odstawić na 15 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Oliwki odsączyć z zalewy, jeśli się w niej znajdują. Posiekać drobno i odłożyć na bok. W większej misce połączyć ze sobą mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn oraz oliwę z oliwek. Wymieszać wszystko, tworząc elastyczne ciasto, po czym ponownie przykryć miskę folią aluminiową albo ścierką i pozostawić na 30 – 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz, dodając do niego oliwki. Formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, wysmarować oliwą i wypełnić ciastem. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarować je z wierzchu oliwą z oliwek. Następnie wsunąć foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec 35 – 40 minut. Po upieczeniu wystudzić dobrze i dopiero potem kroić.Chleb oliwkowy doskonale komponuje się z sałatką grecką lub inną śródziemnomorską albo z fetą lub ze świeżą oliwą. Smacznego!

Popularne tagi
  • orzeszki ziemne
  • przepis na ciasto z jagodami
  • menu
  • śniadanie dla dziecka
  • cukier waniliowy
  • dzień dziecka
  • składniki na chleb
  • woda
  • drożdże suche
  • przepis na chleb wieloziarnisty
  • miażdżyca
  • przekąska serowa
  • grahamka
  • białko
  • karmel