Jak zrobić smaczny chleb ziemniaczany?

Opiekun artykułu: funia
Advertising
Jak zrobić smaczny chleb ziemniaczany?

Jak zrobić smaczny chleb ziemniaczany?

Chleb z mąki pszennej, chleb z ziarnami, chleb z płatkami owsianymi, czemu więc nie chleb z ziemniaków? Jest to dobra alternatywa dla pieczywa, które można znaleźć w sklepach. Smaczna oraz bardzo ciekawa, a do tego sycąca. Przygotowanie chleba na bazie ziemniaków nie jest bardzo trudne, a może stać się początkiem ciekawej przygody kulinarnej z ziemniakami w roli głównej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania smacznego chleba należy przygotować kilka podstawowych składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
     * 450 g ziemniaków,
    * 5 g drożdży instant,
    * 2,25 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki wody (z ugotowanych ziemniaków),
    * 2 łyżki oliwy,
    * 1 łyżka soli.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie ziemniaki obrać ze skórki. Dokładnie umyć pod zimną wodą i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Zalać wodą na taką wysokość, żeby przykryła wszystkie ziemniaki. Posolić 2 łyżeczkami soli i postawić na gazie.Ziemniaki należy gotować do chwili ich zmięknięcia, co w przypadku tak pokrojonych ziemniaków zajmuje 15 – 20 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy ziemniaki staną się miękkie, wyłączyć gaz. Odlać 1/2 szklanki wody, odstawić. Warzywa odcedzić, wylewając resztę wody i pozostawić do przestudzenia. Zgnieść je widelcem, a następnie dolać wodę, wsypać drożdże i wymieszać dokładnie. Wsypać mąkę z solą oraz dodać oliwę, nadal mieszając.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy składniki lekko się połączą, do mieszania, zamiast łyżki, użyć miksera, wyrabiając gładką, jednolitą masę. Dobrze wyrobione, elastyczne ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ją czystą ścierką. Pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz posypać mąką i zagnieść. Umieścić w formie do pieczenia o dowolnym kształcie. Formę najlepiej oprószyć lekko bułką tartą. Pozostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na 15 minut, po czym wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 40 minut. Zanim przejdzie się do krojenia, dobrze wystudzić chleb. Smacznego!