Łatwy sposób pieczenia chleba dyniowego
Łatwy sposób pieczenia chleba dyniowego
Miło zjeść na śniadanie kromkę pysznego chleba z dodatkami. Dzień od razu robi się lepszy, a brzuch pełny. Gotowość na trudy dnia wzrasta, dlatego zaserwowanie sobie przysmaku o poranku jest bardzo ważne. Przysmakiem może być dyniowy chleb, który niczym ciasto z dyni można zrobić w domu – sprawdź z nami, jak tego dokonać.
Jakich składników potrzebujesz?
Do zrobienia smacznego chlebka o dyniowym posmaku niezbędne będą odpowiednie składniki spożywcze, wśród których muszą znaleźć się:
* 500 g mąki żytniej,
* 400 ml ciepłej wody,
* 14 g drożdży suchych,
* 1 szklanka piure z dyni,
* 4 łyżki otrębów owsianych,
* 2 łyżki cukru,
* 2 łyżeczki soli,
* przyprawa do dyni,
* cynamon,
* sól.
Krok pierwszy
Ciepłą wodę przelać do miseczki, pamiętając, że woda ma być ciepła, ale nie może być gorąca, bo to zabije drożdże. Wsypać do wody zawartość torebek z drożdżami. Wymieszać szybko, po czym odstawić na bok.W osobnej, większej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki – cynamonu oraz przyprawy do dyni można dodać dowolną ilość, wedle własnego uznania i smaku. Po 5 – 10 minutach, gdy drożdżowy zaczyn trochę urośnie, połączyć z nim suche składniki.
Krok drugi
Dokładnie wymieszać suche z mokrym, tworząc gładką masę. Następnie po uzyskaniu jej odpowiedniej konsystencji dodać piure z dyni, znów mieszając wszystko dokładnie. Gdy dynia stanie się całkowicie częścią ciasta, przykryć miskę i pozostawić ją na 30 minut w dość ciepłym miejscu. Przez ten czas ciasto zdoła dobrze wyrosnąć.
Krok trzeci
Przygotować podłużną formę do pieczenia, posmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej gotowe, wyrośnięte ciasto i na 10 minut odłożyć jeszcze na bok, żeby ponownie ciasto zwiększyło swoją objętość. Dopiero po tym czasie wsunąć formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec godzinę, a następnie ostudzić pierwsze 15 minut w uchylonym piekarniku. Chleb można jeść, kiedy jest jeszcze lekko ciepły, jednak najlepiej smakuje już ostudzony, z dodatkami lub bez.