Przepis na śniadaniową bagietkę

Opiekun artykułu: paabloo
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na śniadaniową bagietkę

Przepis na śniadaniową bagietkę

Kto z nas nie lubi na śniadanie jeść ciepłego i pachnącego pieczywa? Lubujemy się w szczególności we wszystkich bułkach oraz bagietkach, które zaraz po przyniesieniu z piekarni są jeszcze bardzo chrupkie i trudno im się oprzeć. Warto jednak nawet tak pyszne i proste śniadanie nieco urozmaicić poprzez dodanie do chleba własnych dodatków i ponowne jego zapieczenie. Można tak zrobić zwłaszcza wtedy, kiedy nie chce nam się rano wychodzić po świeże pieczywo, ale mamy wielką ochotę, by było chrupiące i złociste. Jest na to rada, wystarczy wyjąć z chlebaka czy szafki to stare, nieco je zmodyfikować, wstawić do piekarnika, a potem wspólnie, z całą rodzina przy kuchennym stole, delektować się jego smakiem. Poniżej znajdziesz prosty sposób, który pokaże ci, jak to zrobić. To idealny pomysł na śniadanie w leniwy, niedzielny poranek, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć i możemy pozwolić sobie na trochę kalorii.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na 4 porcje:

2 długie bagietki lub 4 półbagietki

120 g masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oregano

100 gram żółtego sera

Na 4 porcje: 2 długie bagietki lub 4 półbagietki 120 g masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 100 gram żółtego sera
  • Przygotowanie masła czosnkowego

    W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem masła czosnkowego. Teoretycznie mogłabyś je kupić w sklepie, ale po pierwsze, jest ono raczej dostępne tylko w dużych sieciach handlowych, a po drugie, zazwyczaj ma ono w składzie nie tylko masło i czosnek, ale i inne składniki, a tego przecież nie potrzebujemy.Do blendera wrzuć dwa małe ząbki czosnku i poszatkuj je drobno. Możesz także, jeśli nie masz blendera, przecisnąć czosnek przez praskę albo po prostu dokładnie go posiekać.Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski. Dodaj do niego szczyptę soli oraz rozdrobniony czosnek. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj, a potem dodaj jeszcze suszone oregano i zamieszaj jeszcze raz. Masło czosnkowe jest gotowe.

  • Przygotowanie żółtego sera

    Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To, ile go zetrzesz, zależy od ciebie i od tego, jak wiele lubisz go jeść na bagietce.

  • Nacinanie bagietek

    Dwie duże bagietki przetnij na pół. Potem każdą z nich natnij z jednej strony w taki sposób, jak kiełbaskę na grilla. Nacięcia powinny być dość głębokie, ale uważaj, żeby nie przebić ostrzem spodu bagietki.Pomiędzy każde nacięcie bagietki włóż pół łyżeczki przygotowanego wcześniej masła czosnkowego. Na koniec każdą bagietkę posyp z wierzchu obficie żółtym serem.

  • Pieczenie bagietek

    Bagietki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12 – 15 minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Bagietki podawaj na ciepło, kilka chwil po wyjęciu z piekarnika, wtedy są najlepsze. Możesz je zjeść z sosem, ale solo smakują bardzo dobrze. Smacznego!