Jak zrobić rozgrzewające zapiekanki z masłem czosnkowym?

Opiekun artykułu: kaprin
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić rozgrzewające zapiekanki z masłem czosnkowym?

Jak zrobić rozgrzewające zapiekanki z masłem czosnkowym?

Jeżeli lubisz aromatyczne przekąski, to danie jest dla ciebie. Zapiekanka z czosnkiem stanowi świetny posiłek na śniadanie oraz na kolację. Pachnie cudownie, rozpływa się w ustach, a do tego poprawia zdrowie, jak mało która przekąska śniadaniowa. Porzuć przekonanie, że czosnek jest tylko do głównych dań i stosuj go codziennie, do czego tylko chcesz.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przed przestąpieniem do przygotowywania smacznych zapiekanek trzeba przygotować świeże składniki, które zapewnią daniu dobry smak. Potrzebne są:

    * 1 bagietka średnia,

    * 1 cebula zielona,

    * 1 garść bazylii,

    * 1 gałązka pietruszki,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 50 g masła,

    * 1,5 szklanki parmezanu,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 2 szczypty soli,

    * 1 szczypta pieprzu.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotować blender i wrzucić do niego całe masło – można je posiekać na mniejsze kawałeczki, żeby szybciej się miksowało. Pietruszkę, bazylię oraz cebulkę dokładnie przemyć zimną wodą. Bazylię od razu wrzucić do blendera, pietruszkę potargać na mniejsze części, a cebulkę posiekać, dopiero po tym umieszczając w maszynie. Czosnek posiekać na małe kawałki. Wszystko razem dokładnie zmiksować na gładkie masło ziołowe.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na końcu do masła dodać pieprz oraz sól i jeszcze chwilę miksować, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Bagietkę przekroić na pół. Posmarować każdą z części masłem czosnkowym. Ponownie złożyć połówki w całość i owinąć je folią aluminiową. Tak przygotowane włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, po czym przypiekać 5 minut,

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wyjąć bagietkę z piekarnika i rozłożyć połówki. Posypać je dokładnie startym parmezanem. Po posypaniu po raz kolejny włożyć do piekarnika, jednak już o zmniejszonej temperaturze, mianowicie 105 stopni. Nie owijać folią. Piec, dopóki ser nie roztopi się całkowicie. Kiedy do tego dojdzie, bagietkę można wyjąć i kroić na mniejsze części, podając jako aromatyczną przystawkę.