Jak zrobić rozgrzewające zapiekanki z masłem czosnkowym?
Jak zrobić rozgrzewające zapiekanki z masłem czosnkowym?
Jeżeli lubisz aromatyczne przekąski, to danie jest dla ciebie. Zapiekanka z czosnkiem stanowi świetny posiłek na śniadanie oraz na kolację. Pachnie cudownie, rozpływa się w ustach, a do tego poprawia zdrowie, jak mało która przekąska śniadaniowa. Porzuć przekonanie, że czosnek jest tylko do głównych dań i stosuj go codziennie, do czego tylko chcesz.
Niezbędne składniki spożywcze
Przed przestąpieniem do przygotowywania smacznych zapiekanek trzeba przygotować świeże składniki, które zapewnią daniu dobry smak. Potrzebne są:
* 1 bagietka średnia,
* 1 cebula zielona,
* 1 garść bazylii,
* 1 gałązka pietruszki,
* 2 ząbki czosnku,
* 50 g masła,
* 1,5 szklanki parmezanu,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 szczypty soli,
* 1 szczypta pieprzu.
Pierwszy krok
Przygotować blender i wrzucić do niego całe masło – można je posiekać na mniejsze kawałeczki, żeby szybciej się miksowało. Pietruszkę, bazylię oraz cebulkę dokładnie przemyć zimną wodą. Bazylię od razu wrzucić do blendera, pietruszkę potargać na mniejsze części, a cebulkę posiekać, dopiero po tym umieszczając w maszynie. Czosnek posiekać na małe kawałki. Wszystko razem dokładnie zmiksować na gładkie masło ziołowe.
Drugi krok
Na końcu do masła dodać pieprz oraz sól i jeszcze chwilę miksować, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Bagietkę przekroić na pół. Posmarować każdą z części masłem czosnkowym. Ponownie złożyć połówki w całość i owinąć je folią aluminiową. Tak przygotowane włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, po czym przypiekać 5 minut,
Trzeci krok
Wyjąć bagietkę z piekarnika i rozłożyć połówki. Posypać je dokładnie startym parmezanem. Po posypaniu po raz kolejny włożyć do piekarnika, jednak już o zmniejszonej temperaturze, mianowicie 105 stopni. Nie owijać folią. Piec, dopóki ser nie roztopi się całkowicie. Kiedy do tego dojdzie, bagietkę można wyjąć i kroić na mniejsze części, podając jako aromatyczną przystawkę.