Jak przygotować pyszne masło truskawkowe do kanapek?
Jak przygotować pyszne masło truskawkowe do kanapek?
Masło nie musi być zawsze jednorodne w smaku, zwykłe, żółte i typowe. Może mieć owocowy smak, a że sezon na truskawki już się rozpoczął, dobrze jest spróbować wykonać masło truskawkowe. Brzmi nietypowo, jednak jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa pełnoziarnistego, słodkich bułek oraz zwykłych świeżych kajzerek. Chcesz czegoś nowego? Spróbuj masła z truskawek.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby zrobić szybko masło truskawkowe, niezbędne jest zebranie zawczasu świeżych składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 1 kubek truskawek,
* 1/2 kubka cukru pudru,
* 1 duża kostka masła.
Masło powinno być niesolone, żeby nie zepsuć słodkiego smaku specyfiku na kanapki. Dodatkowo przydadzą się:
* mikser,
* miska,
* słoik.
Krok pierwszy
Najważniejszym produktem jest masło, którym trzeba zająć się od razu. Oznacza to, że trzeba je wyjąć z lodówki i poczekać, aż zmięknie. Aby wygodnie się je przygotowywało, musi być miękkie i łatwe do ucierania.
Krok drugi
Wszystkie truskawki dokładnie umyć na sitku pod zimną wodą. Pozbawić szypułek i pokroić owoce w jak najmniejsze kawałki. Uzyskane kawałki nie powinny być jednak tak małe, żeby rozpadać się w rękach.Gotowe, miękkie masło zacząć ucierać mikserem. Gdy osiągnie puszystą konsystencję, rozpocząć dodawanie cukru pudru, jednak nie bezpośrednio z kubka, a przez sitko, przesiewając je prosto do miski. Zapobiegnie to powstawaniu grudek.
Krok trzeci
Masło i cukier zmiksować na puszystą masę. Dopiero kiedy się połączą, dodać truskawki. Przez kilka sekund miksować na niewielkich obrotach, żeby owoce zostały pokryte w całości masłem. Dopiero po tym zacząć miksować na większych obrotach, patrząc, jak masło staje się powoli lekko różowe z kawałkami truskawek. Można zmiksować je na tyle mocno, że truskawki całkiem znikną. Tak przygotowane masło włożyć do słoika i albo korzystać z niego od razu, smarując kanapki, albo włożyć do lodówki, zachowując na później.