Jak zrobić pyszny omlet z pieczarkami i cebulą?
Jak zrobić pyszny omlet z pieczarkami i cebulą?
Omlet to świetne śniadanie, gdy chce się coś na szybko i coś na ciepło. Dobrze podsmażony, z dodatkami, da energię na cały dzień. Żeby utrzymać się w klimacie jesiennego smaku grzybów, warto dodać do niego pieczarki oraz odrobinę cebuli – dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy.
Niezbędne składniki spożywcze
Zrobienie dobrego śniadania z jajek i pieczarek wymaga przygotowania odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 4 jajka,
* 20 dkg pieczarek,
* 1/2 cebuli,
* 2 łyżki śmietany,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka sera żółtego,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę. W czasie kiedy będzie się nagrzewać, obrać cebulę z łupinki i dokładnie ją posiekać. Wrzucić na patelnię i mieszając od czasu do czasu, zeszklić, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat.
Krok drugi
Pieczarki dokładnie umyć, a następie oddzielić trzonki od kapeluszy. Nie wyrzucać jednak trzonków, ponieważ nadają się one do podsmażenia na równi z resztą pieczarek. Pokroić wszystkie na plasterki i wrzucić na patelnię, rozpoczynając podsmażanie razem z cebulą. Doprawić solą, pieprzem, a gdy pieczarki zbrązowieją, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, po czym odstawić farsz na bok do przestygnięcia.
Krok trzeci
Do miski wbić wszystkie jajka i zacząć mieszać je trzepaczką. Na patelni rozpuścić masło i wylać na nią masę jajeczną. Przykryć patelnię pokrywką, czekając, aż omlet zetnie się lekko oraz nieco urośnie. Gdy osiągnie taki efekt, przełożyć omlet na duży talerz i na jedną połówkę nałożyć farsz pieczarkowy – zakryć drugą połówką i delikatnie docisnąć. Tak przygotowany omlet z pieczarkami nadaje się do zjedzenia na śniadanie lub na kolację, z dodatkiem pełnoziarnistego chleba.