Jak przyrządzić jajka zapiekane w szynce?
Jak przyrządzić jajka zapiekane w szynce?
Potrawy z jajek podawane w nietypowy sposób to świetny pomysł na sycące, oryginalne śniadanie. Ciepły posiłek o poranku sprawia, że o wiele łatwiej nabrać energii na cały dzień. Więcej się chce, więcej można, czując w żołądku sytość oraz ciepło. Jednym z ciekawszych pomysłów na podanie jajek jest zapieczenie ich w szynce.
Jakie składnik spożywcze są potrzebne?
Żeby z powodzeniem oraz szybko wykonać zapiekane jajka, niezbędne jest przygotowanie następujących – świeżych – składników spożywczych:
* 6 jaj,
* 6 plasterków szynki parmeńskiej,
* 6 kawałków suszonych pomidorów (najlepiej w oleju),
* szczypiorek,
* sól,
* pieprz,
* pieczywo do podania.
Przyda się również metalowa forma na muffinki, w której wygodnie będzie można przygotować danie.
Krok pierwszy
Zanim zacznie się pieczenie, należy nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Następnie odlać trochę oleju z pomidorów i natrzeć nim wgłębienia w blaszce do muffinek. Dzięki temu szynka nie będzie przywierała do boków ani do dna.
Krok drugi
Do każdej przegródki włożyć plaster szynki, poprawiając go na bokach, żeby w miarę dobrze do nich przylegał. Na samo dno położyć po 1 plasterku pomidora suszonego. Można również posiekać pomidory na drobne kawałeczki, wypełniając nimi kawałki szynki.
Krok trzeci
Na pomidory wbić jajka. Oprószyć całość solą i wsunąć blaszkę do piekarnika, zapiekając danie przez 15 minut. Obkroić nożem wzdłuż ścianki blaszki, po czym wydobyć jajka w szynce i odkładać na talerz. Każdą porcję oprószyć posiekanym szczypiorkiem przed podaniem i dołączyć kawałek chleba, pszennego lub pełnoziarnistego. Z pewnością danie spełni swoje zadanie i pokona głód oraz nasyci na długo. Smacznego!