Jak przyrządzić jajka zapiekane w szynce?

Opiekun artykułu: kasis
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić jajka zapiekane w szynce?

Jak przyrządzić jajka zapiekane w szynce?

Potrawy z jajek podawane w nietypowy sposób to świetny pomysł na sycące, oryginalne śniadanie. Ciepły posiłek o poranku sprawia, że o wiele łatwiej nabrać energii na cały dzień. Więcej się chce, więcej można, czując w żołądku sytość oraz ciepło. Jednym z ciekawszych pomysłów na podanie jajek jest zapieczenie ich w szynce.

Advertising
Advertising
  • Jakie składnik spożywcze są potrzebne?

    Jakie składnik spożywcze są potrzebne?

    Żeby z powodzeniem oraz szybko wykonać zapiekane jajka, niezbędne jest przygotowanie następujących – świeżych – składników spożywczych:

    * 6 jaj,

    * 6 plasterków szynki parmeńskiej,

    * 6 kawałków suszonych pomidorów (najlepiej w oleju),

    * szczypiorek,

    * sól,

    * pieprz,

    * pieczywo do podania.

    Przyda się również metalowa forma na muffinki, w której wygodnie będzie można przygotować danie.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zanim zacznie się pieczenie, należy nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Następnie odlać trochę oleju z pomidorów i natrzeć nim wgłębienia w blaszce do muffinek. Dzięki temu szynka nie będzie przywierała do boków ani do dna.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do każdej przegródki włożyć plaster szynki, poprawiając go na bokach, żeby w miarę dobrze do nich przylegał. Na samo dno położyć po 1 plasterku pomidora suszonego. Można również posiekać pomidory na drobne kawałeczki, wypełniając nimi kawałki szynki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na pomidory wbić jajka. Oprószyć całość solą i wsunąć blaszkę do piekarnika, zapiekając danie przez 15 minut. Obkroić nożem wzdłuż ścianki blaszki, po czym wydobyć jajka w szynce i odkładać na talerz. Każdą porcję oprószyć posiekanym szczypiorkiem przed podaniem i dołączyć kawałek chleba, pszennego lub pełnoziarnistego. Z pewnością danie spełni swoje zadanie i pokona głód oraz nasyci na długo. Smacznego!