Jak przyrządzić oryginalny omlet z szynką i szparagami?
Jak przyrządzić oryginalny omlet z szynką i szparagami?
Z czym można zjeść omlet? Jest to ważne pytanie, ponieważ możliwości jest naprawdę wiele. Poza słodkimi dodatkami, które są często wybierane, poza cebulą lub grzybami do omletu można dodać szynkę oraz szparagi. Zaskoczona? Nic dziwnego, jednak możesz nam wierzyć, to połączenie sprawdza się bardzo dobrze, a poniższy przepis jest tego dobrym przykładem.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby zrobić smaczne śniadanie, niezbędne jest przygotowanie odpowiednio świeżych składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 3 jajka,
* 4 szparagi,
* 50 g szynki,
* ser cheddar,
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka zielonej cebuli,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Jajka wbić do miski. Doprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Miksować albo ubijać trzepaczką, aż jajka będą puszyste. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i rozgrzewać ją, aż się zeszkli i będzie odpowiednio gorąca.
Krok drugi
Przelać ubite jajka na patelnię. Zakryć patelnię pokrywką, żeby omlet nie tylko dobrze się podpiekł, ale przede wszystkim miał szansę odrobinę urosnąć.W czasie kiedy jajko będzie się smażyło, oczyścić szparagi – mogą być zielone albo białe – odciąć ich twarde części oraz podgotować. Można to zrobić wcześniej, żeby nie przedłużać przyrządzania śniadania. Szynkę pozostawić w cienkich plasterkach albo pokroić na mniejsze, chociaż nie jest to konieczne.
Krok trzeci
Gotowy omlet przełożyć na talerz. Na jajko położyć cieniutkie plasterki szynki, a na połówkę omletu szparagi. Złożyć potrawę na zgrabną połówkę, posypując startym serem, jak również posiekaną drobno zieloną cebulką. Jeżeli masz więcej czasu o poranku albo robisz omlet na kolację, możesz polać danie sosem serowym, np. z torebki, zagęszczonym startym serem cheddar.