Jak przygotować oryginalne jajka sadzone po meksykańsku?
Jak przygotować oryginalne jajka sadzone po meksykańsku?
Jajka sadzone są uznawane za szybką, dobrą potrawę na śniadanie i tak jest w rzeczywistości. Jednak jajka przygotowane w taki sposób mogą być bardziej fantazyjne, o czym można się przekonać w poniższym artykule. Jeśli zjesz jajka sadzone po meksykańsku, już nigdy nie zechcesz zwykłych.
Jakie składniki są niezbędne?
Do zrobienia dobrego dania niezbędne będą odpowiednie składniki spożywcze, które muszą być bardzo świeże. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 4 jajka,
* 40 ml masła,
* 40 g oliwek zielonych,
* 80 g przecieru pomidorowego,
* 250 g fasoli czerwonej z puszki,
* 2 papryki czerwone,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 1 pęczek kolendry,
* 1 łyżeczka papryki mielonej,
* 2 łyżki orzeszków ziemnych,
* kminek,
* sos tabasco,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Na patelnię o wysokich bokach przełożyć masło i roztapiać je na wolnym ogniu. Ewentualnie można użyć margaryny lub oliwy z oliwek. Dowolny tłuszcz podgrzewać, aż będzie bardzo ciepły, a nawet aż do pojawienia się bąbelków.W czasie kiedy tłuszcz będzie się podgrzewał, posiekać na kawałki obrane z łupinek ząbki czosnku oraz cebulę. Paprykę umyć i również pokroić na niewielkie fragmenty.
Krok drugi
Pokrojone warzywa przełożyć na patelnię i zamieszać. Podsmażać przez 5 minut, po czym rozpocząć dodawanie kolejnych składników. Dodać przecier pomidorowy, kminek w dowolnej ilości, pieprz, paprykę mieloną, oliwki, sos tabasco, wszystko razem dokładnie przemieszać, na koniec dodając fasolę czerwoną. Całość smażyć przez 15 minut.
Krok trzeci
Wbić jajka na patelnię z warzywami, pamiętając, że pomiędzy jednym a drugim powinna zostać zachowana przerwa. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut, do momentu ścięcia się jajek. Podawać zaraz po przyrządzeniu, stawiając na stół całą patelnię, a danie posypując posiekaną kolendrą oraz orzeszkami ziemnymi.