Jak przygotować oryginalne jajka sadzone po meksykańsku?

Opiekun artykułu: pluja
Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Jak przygotować oryginalne jajka sadzone po meksykańsku?

Jak przygotować oryginalne jajka sadzone po meksykańsku?

Jajka sadzone są uznawane za szybką, dobrą potrawę na śniadanie i tak jest w rzeczywistości. Jednak jajka przygotowane w taki sposób mogą być bardziej fantazyjne, o czym można się przekonać w poniższym artykule. Jeśli zjesz jajka sadzone po meksykańsku, już nigdy nie zechcesz zwykłych.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Do zrobienia dobrego dania niezbędne będą odpowiednie składniki spożywcze, które muszą być bardzo świeże. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 4 jajka,
    * 40 ml masła,
    * 40 g oliwek zielonych,
    * 80 g przecieru pomidorowego,
    * 250 g fasoli czerwonej z puszki,
    * 2 papryki czerwone,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 cebula,
    * 1 pęczek kolendry,
    * 1 łyżeczka papryki mielonej,
    * 2 łyżki orzeszków ziemnych,
    * kminek,
    * sos tabasco,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na patelnię o wysokich bokach przełożyć masło i roztapiać je na wolnym ogniu. Ewentualnie można użyć margaryny lub oliwy z oliwek. Dowolny tłuszcz podgrzewać, aż będzie bardzo ciepły, a nawet aż do pojawienia się bąbelków.W czasie kiedy tłuszcz będzie się podgrzewał, posiekać na kawałki obrane z łupinek ząbki czosnku oraz cebulę. Paprykę umyć i również pokroić na niewielkie fragmenty.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pokrojone warzywa przełożyć na patelnię i zamieszać. Podsmażać przez 5 minut, po czym rozpocząć dodawanie kolejnych składników. Dodać przecier pomidorowy, kminek w dowolnej ilości, pieprz, paprykę mieloną, oliwki, sos tabasco, wszystko razem dokładnie przemieszać, na koniec dodając fasolę czerwoną. Całość smażyć przez 15 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wbić jajka na patelnię z warzywami, pamiętając, że pomiędzy jednym a drugim powinna zostać zachowana przerwa. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut, do momentu ścięcia się jajek. Podawać zaraz po przyrządzeniu, stawiając na stół całą patelnię, a danie posypując posiekaną kolendrą oraz orzeszkami ziemnymi.