Jak zrobić doskonały omlet z szynką?
Jak zrobić doskonały omlet z szynką?
Ciepłe śniadanie nie jest częste, jednak jeśli ma się akurat więcej czasu o poranku, dobrze jest uraczyć się takim daniem. Pozwoli ono nie tylko na zabicie głodu, lecz również na rozgrzanie ciała i dodanie mu energii. Żeby posiłek był bardziej sycący, warto dodać do jajek inne dodatki, które poprawią smak. Oto łatwy przepis, który z pewnością przyda się nie raz.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby zrobić doskonałe śniadanie z jajek, konieczne jest przygotowanie niezbędnych produktów spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 4 jajka,
* 1 cebula dymka,
* 1 łyżka masła,
* 2 – 3 plasterki wędzonej szynki,
* 30 ml mleka,
* szczypta soli.Krok pierwszy
Do czystej, suchej miski wbić całą zawartość jaj. Dolać mleko, dodać szczyptę sol i trzepaczką zacząć mieszać składniki. Powinny dobrze się połączyć. Zamiast trzepaczki można użyć również widelca.
Krok drugi
Cebulkę umyć dokładnie, po czym posiekać całą, zarówno zielone, jak i białe części. Plasterki szynki pokroić na kawałki. Oba elementy dodać do roztrzepanych jajek i wymieszać, żeby każdy z dodatków został obtoczony masłem.
Krok trzeci
Na patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie już w stanie płynnym, jednocześnie dobrze podgrzane, jeszcze raz zamieszać jajka – szynka może osiąść na dnie – i przelać całość na patelnię.Smażyć na małym ogniu, raz po raz unosząc delikatnie krawędzie omletu, żeby płyn wlał się pod już usmażone jajko, dzięki czemu całość zostanie równomiernie przypieczona. Przewrócić omlet na drugą stronę i przypiekać 30 sekund.Po położeniu omletu na talerz można dodatkowo posypać go szczypiorkiem albo odrobiną startego żółtego sera. Podawać od razu po usmażeniu.