Przepis na śniadaniową zapiekankę z grzanek i jajek

Opiekun artykułu: magaju
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Przepis na śniadaniową zapiekankę z grzanek i jajek

Przepis na śniadaniową zapiekankę z grzanek i jajek

Polacy uwielbiają wszelkie zapiekane potrawy, zwłaszcza jeśli na ich wierzchu jest choć trochę startego żółtego sera. I nie ma się czemu dziwić, takie potrawy, czy to wykonane z bagietki, chleba, ciasta pszennego, makaronu czy też ryżu, są ciepłe, pożywne, syte oraz oczywiście smaczne. Zapiekanki towarzyszą nam jednak najczęściej podczas pory obiadowej, czasami występują również w roli głównej podczas kolacji, jednak mało kto pomyślałby, że można je także przyrządzić na śniadanie. A szkoda, bo można tym zaskoczyć rodzinę. Wystarczy w sobotni ranek wstać pół godziny wcześniej i obudzić wszystkich domowników cudownymi aromatami. Przepis na ten fantastyczny poranek znajdziesz poniżej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na grzanki:

kilka kawałków chleba

oliwa z oliwek

oregano (opcjonalnie)

Na zapiekankę:

3 duże garści grzanek

5 jajek

1 ¼ szklanki mleka pełnotłustego

kilka plastrów szynki

200 g startego żółtego sera

sól i pieprz

tłuszcz do wysmarowania blachy

szczypiorek do posypania zapiekanek

Na grzanki: kilka kawałków chleba oliwa z oliwek oregano (opcjonalnie) Na zapiekankę: 3 duże garści grzanek 5 jajek 1 ¼ szklanki mleka pełnotłustego kilka plastrów szynki 200 g startego żółtego sera sól i pieprz tłuszcz do wysmarowania blachy szczypiorek do posypania zapiekanek
  • Przygotowanie grzanek

    Przygotowanie grzanek

    Do tego przepisu możesz oczywiście użyć grzanek kupnych, najlepiej jednak przygotować własne. Jeśli nie chcesz rano tracić czasu na tę czynność, możesz zrobić to dzień wcześniej – grzanki są przecież chrupkie i spokojnie można przechowywać je przez kilka dni.Aby zrobić grzanki, potrzebujesz kilka kawałków chleba, może być wczorajszy. Pokrój go na mniej więcej równe kawałki w kształcie małych kwadratów, a następnie delikatnie spryskaj je oliwą z oliwek oraz dodaj przyprawy. Sprawdzi się tutaj dobrze oregano, jednak sama oliwa z oliwek również wystarczy. Następnie wrzuć tak przygotowane kawałki na dobrze rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu i „praż” je przez kilka minut, aż zarumienią się i staną chrupkie. Wówczas zdejmij je z patelni na papierowy ręcznik, pozwól przeschnąć i dopiero wówczas przełóż do hermetycznie zamykanego pojemnika.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Kilka plastrów twojej ulubionej szynki pokrój w mniejsze kawałki. Żółty ser zetrzyj na tarce i podziel na dwie równe części. W misce rozkłóć jajka, a następnie dodaj do nich mleko. Dopraw solą oraz pieprzem tę masę jajeczno-mleczną. Szczypiorek pokrój cienko.

  • Układanie zapiekanki

    Blachę (albo naczynie żaroodporne, jeśli masz) wysmaruj odrobiną tłuszczu, a następnie wsyp do niej grzanki. Rozprowadź je równomiernie po całej blaszce. Następnie posyp je połową żółtego sera, a na warstwę sera wrzuć pokrojoną szynkę. Całość zalej dokładnie jajkami wymieszanymi z mlekiem i posyp pozostałą częścią sera.

  • Pieczenie

    Ustaw piekarnik na 180°C i rozgrzej go. Następnie włóż do niego blachę i piecz przez około 30 – 35 minut. Obserwuj, czy jajko się ścięło.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zapiekankę podawaj chwilę po wyjęciu, powinna być jeszcze ciepła. Każdą porcję serwuj posypaną szczypiorkiem. Możesz użyć także ketchupu. Smacznego!