Jak przyrządzić jajko sadzone z pomidorem i boczkiem?
Jak przyrządzić jajko sadzone z pomidorem i boczkiem?
Jajko sadzone to jeden z najbardziej popularnych sposobów na przygotowanie jajek. Jest proste, łatwe do przygotowania i niestety bywa czasami przesadnie nudne. Ile można jeść jajko, które wygląda tak samo? Aby uniknąć znudzenia, przyda się pomysł na urozmaicenie dania, które jest dobre zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Oto prosty sposób na przygotowanie go inaczej niż zwykle.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego dania wymaga przygotowania następujących produktów spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 4 jajka,
* 4 kawałki boczku,
* 2 pomidory,
* koperek,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Plasterki boczku pokroić na mniejsze kawałeczki. Patelnię rozgrzać na ogniu o średniej wielkości, po czym wrzucić na nią boczek. Piec, żeby dobrze się zarumieniły z każdej strony – powinno to zająć 2 minuty. Podsmażający się boczek będzie stanowić tłuszcz podczas smażenia całej potrawy, co sprawi, że jajka się nie przykleją.
Krok drugi
Po przewróceniu plasterków boczku położyć na patelni plasterki pomidorów. Nie muszą być zbyt cienkie, żeby nie przypaliły się nadmiernie. Smażyć całość przez minutę, żeby wszystko lekko się zarumieniło. Można przy tym zmniejszyć ogień, aby mieć pewność, że nic nie przypali się na węgiel.
Krok trzeci
Gdy pomidory będą podsmażone, wbić jajka na patelnię i oprószyć delikatnie pieprzem oraz solą. Przykryć patelnię przykrywką i podsmażać na niewielkim ogniu, aż białka zaczną się ścinać. Gdy białko będzie już częściowo ścięte, dodać posiekany koperek i jeszcze przez chwilę potrzymać na ogniu. Następnie przełożyć danie na talerz i od razu podawać, najlepiej ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Można doprawić jajko sadzone wedle uznania dodatkowymi przyprawami, np. papryką mieloną.