Jak zrobić pyszny omlet?

Opiekun artykułu: darken
Advertising
Jak zrobić pyszny omlet?

Jak zrobić pyszny omlet?

Jajka to bardzo ważny w kuchni produkt, którego używa się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Jajka pod różnymi postaciami chętnie spożywa się również na śniadanie. Poniższy przepis stanowi podstawowy, a zarazem prosty sposób na przygotowanie idealnego omletu. Podążaj za poniższymi wskazówkami, a już dziś będziesz mogła zjeść pyszne śniadanie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 jajka

2 łyżki śmietany

2 łyżki masła

dodatki (np. szczypiorek, pomidory)

Warto zapamiętać:

Podany powyżej przepis to receptura na omlet w wersji wytrawnej. Jeśli masz ochotę na omlet na słodko, wystarczy zmienić dodatki. Możesz użyć cukru pudru, dżemu czy sosu czekoladowego. Warto także pamiętać, że są różne omlety i różne techniki jego przyrządzania (np. omlet francuski, hiszpański), dzięki czemu możesz poeksperymentować w kuchni.

Wskazówki:

Patelnia, na którą będziesz wlewać masę jajeczną, powinna być bardzo nagrzana.Nie używaj śmietany light czy jogurtu naturalnego, lecz wybierz śmietanę pełnotłustą.Omlet wytrawny możesz podać z pieczywem.

  • Przygotowanie masy jajecznej

    Przygotowanie masy jajecznej

    Pierwszym krokiem do idealnego omletu jest przygotowanie masy jajecznej. Możesz zrobić to w trakcie nagrzewania patelni lub na chwilę przed smażeniem. Jajka wlej do miseczki, dodaj dwie łyżki śmietany i dopraw do smaku szczyptą soli. Następnie bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą te produkty, aż do powstania jednolitej masy jajecznej. Tę czynność możesz wykonać przy pomocy widelca, ale jeśli masz pod ręką blender (lub mikser), skorzystaj z niego. Dzięki temu uzyskasz więcej piany i większą objętość masy. Jeśli nie zrobiłaś tego wcześniej, teraz jest idealny moment na rozgrzanie patelni. Wrzuć na patelnię dwie łyżki masła. Jeśli posiadasz taką do smażenia bez tłuszczu, możesz ten krok pominąć.

  • Smażenie

    Smażenie

    Jeśli masło jest już odpowiednio rozgrzane, wlej na patelnię całą masę jajeczną. Przykryj smażący się omlet pokrywką i zmniejsz ogień, dzięki czemu unikniesz spalenia spodu masy. Kiedy jajka się zetną, odczekaj jeszcze chwilę, aby twój omlet trochę podrósł – będzie wtedy bardziej puszysty.

  • Dodatki

    Dodatki

    Kiedy konsystencja omletu będzie ci odpowiadać, zdejmij patelnię z ognia i przełóż go na talerz. To moment na twoją kreatywność, możesz użyć takich dodatków, jakie lubisz. Omlet będzie pyszny, jeśli posypiesz go tylko szczypiorkiem, ale pasują do niego także pomidory, szpinak czy żółty ser. Smacznego!