Przepis na śniadaniową bagietkę z jajkiem

Przepis na śniadaniową bagietkę z jajkiem
Warto urozmaicać nasze codzienne śniadania i wprowadzać nowe przepisy do menu. Bardzo często zjadamy jajka sadzone, jajka w koszulkach czy jajka na twardo, ale nawet one mogą się w końcu znudzić. Podobnie zresztą, jak zwykłe kanapki z kiełbaską i żółtym serem. Można jednak połączyć te wszystkie składniki i stworzyć pyszne i pożywne śniadanie.
Przygotowanie bagietek
Bagietki należy naciąć wzdłuż, ale zachowując z jednej i z drugiej strony miejsca bez nacięcia. Następnie wydrąż je, wyjmując całą białą część pieczywa. Połóż je z boku na czas przygotowywania innych składników.
Masa jajeczna
Do miski wbij jajka. Roztrzep je widelcem, a potem dodaj do nich śmietankę i ponownie kilka razy zamieszaj. Nie musisz masy dosalać, gdyż inne składniki są słone, ale dodaj trochę pieprzu.
Pozostałe składniki
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki.
Żółty ser zetrzyj na tarce, a czerwoną cebulkę pokrój w cienkie półksiężyce.
Nadziewanie
Pora na nadziewanie naszych bagietek. Najpierw wlej do nich trochę masy jajeczno-śmietanowej, a następnie włóż kilka plastrów kiełbasy, półksiężyce cebuli i całość posyp startym żółtym serem.
Zapiekanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni C. Bagietki przełóż na formę i zapiekaj je aż do ścięcia się jajka, czyli około 25 minut. Podawaj je nieco przestudzone – wystarczy 10 minut od wyjęcia z piekarnika, aby bagietki były gotowe do zjedzenia. Możesz polać je ketchupem, ale solo są również bardzo smaczne i pożywne. Smacznego!