Naleśniki z orzechami i morelami – jak je przyrządzić?
Naleśniki z orzechami i morelami – jak je przyrządzić?
Największą zaletą naleśników jest możliwość podawania ich w dowolnych kombinacjach, nawet najbardziej fantazyjnych. Taką fantazyjną, a nawet wręcz ekskluzywną wersję proponujemy w poniższym artykule. Naleśniki z morelami i orzechami sprawią, że teoretycznie prosty obiad stanie się ucztą dla zmysłów.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie naleśników z kuszącymi dodatkami jest proste, pod warunkiem że przygotuje się zarówno ciasto naleśnikowe, jak i dodatki.Do ciasta niezbędne są:
* 1 szklanka mąki,
* 1 szklanka mleka,
* 1 jajko,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* olej rzepakowy.
Do nadzienia z orzechów kandyzowanych potrzebne są:
* 1 łyżka masła,
* 2 łyżeczki cukru brązowego,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* 1/4 kg orzechów włoskich,
* szczypta pieprzu.
Poza tymi składnikami przyda się również konfitura morelowa oraz jogurt typu greckiego.
Krok pierwszy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Orzechy obrać z łupinek. Masło do ich przygotowania roztopić i obtoczyć w nim orzechy. W jednej miseczce zmieszać cukier, cynamon, pieprz, po czym posypać mieszanką orzechy. Ułożyć je na blasze do pieczenia, wsunąć do piekarnika i piec przez 5 minut – po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Krok drugi
Mikserem zmieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zrobieniu ciasta sięgnąć po patelnię. Nanieść na nią olej, żeby pokrył całą powierzchnię naczynia, ale nie powinno być go przesadnie dużo. Rozgrzać olej i nanieść na niego chochelką porcję ciasta, aby uzyskać cienki naleśnik. Smażyć z każdej strony. Z uzyskanego ciasta można wykonać 10 naleśników.
Krok trzeci
Każdego gotowego naleśnika posmarować dżemem morelowym, a następnie zwinąć w rulon. Ułożyć na talerzu i ozdobić jogurtem greckim oraz orzechami kandyzowanymi. Podawać tak przygotowany obiad, ciesząc się jego wyjątkowym smakiem.