Jak zrobić małe naleśniki po niemiecku?

Opiekun artykułu: eedyta
Advertising
Jak zrobić małe naleśniki po niemiecku?

Jak zrobić małe naleśniki po niemiecku?

Naleśniki są wyjątkowo dobrym daniem, które może być serwowane zarówno na śniadanie, jak i na obiad oraz podwieczorek. Dodatkową zaletą jest różnorodność farszów – słodkich lub pikantnych – jakie można do nich dodać. Warto wziąć pod uwagę, że nie wszędzie i nie zawsze naleśniki są płaskimi plackami. W ramach kuchennej odmiany warto spróbować zrobić naleśniki po niemiecku.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Pyszne naleśniki rodem z niemieckiej kuchni wymagają składników spożywczych na ciasto oraz na farsz do nich. Na ciasto potrzebne będą:
    * 1 szklanka mleka,
    * 1 szklanka mąki,
    * 6 jaj,
    * 60 g masła,
    * 1/2 łyżeczka soli,
    * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
    Do sosu jagodowego przydadzą się:
    * 1 szklanka wody,
    * 1 szklanka jagód,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 3/4 łyżeczki soku z cytryny,
    * 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    * 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Zamiast jagód można użyć również innych owoców, np. malin lub truskawek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. W dużej misce połączyć ze sobą jajka, mąkę, sól, mleko. Masło roztopić w rondelku, a następnie dodać do pozostałych składników i wszystko ze sobą wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na koniec wzbogacić masę ekstraktem waniliowym.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ciasto naleśnikowe przelewać do metalowej blaszki na muffinki, natłuszczonej masłem. Uzupełniać otwory na muffinki do połowy, aby ciasto nie zalało blachy ani piekarnika. Przygotowaną foremkę wsunąć do piekarnika na 15 – 20 minut, aż ciasto urośnie i zarumieni się mocno.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podczas gdy naleśniki będą się przypiekać, przygotować sos jagodowy. Do niewielkiego garnka przełożyć wodę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Zagotować całość. Gdy syrop zgęstnieje lekko, wówczas przełożyć do niego jagody i zamieszać. Gotować przez 10 minut, aż jagody połączą się zresztą składników, tworząc sos.Gotowe naleśniki wyjąć z foremki, po czym uzupełniać sosem owocowym. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.