Jak przyrządzić naleśniki na krokiety?

Opiekun artykułu: agigagi
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić naleśniki na krokiety?

Jak przyrządzić naleśniki na krokiety?

Jak zrobić naleśniki, wie każdy, jednak naleśniki na krokiety wymagają nieco zmodyfikowanego przepisu. Muszą być odpowiednie w smaku, a przede wszystkim zapewniać nierozerwalną strukturę ciasta podczas pieczenia. Dziurawe naleśniki nie będą nadawały się do wypełnienia farszem i nici ze smacznych krokietów. Jeżeli naleśniki na ten przysmak dotąd Ci nie wychodziły, poznaj nasz przepis i rozwiąż problem.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Podstawą wykonania naleśników specjalnie na krokiety jest zebranie odpowiednich składników, które dadzą doskonałe ciasto, czyli:

    * 600 g mąki,

    * 400 ml mleka,

    * 250 ml wody gazowanej,

    * 4 jajka,

    * pieprz,

    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Sięgnąć po miskę o wysokich brzegach. Wbić do niej jajka i dodać szczyptę przypraw. Nie należy przesadzać z ilością przypraw w samym cieście na naleśniki, ponieważ farsz będzie miał wyrazisty smak i to całkowicie wystarczy.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do całkowicie roztrzepanych jajek wlać mleko oraz wodę gazowaną. Po zrobieniu tego zacząć miksować mikserem bądź blenderem, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Dopiero po połączeniu się składników zacząć powoli dosypywać mąkę, nie przestając miksować. Ułatwi to uzyskanie masy bez grudek.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowe ciasto może zostać użyte do smażenia naleśników. Wystarczy posmarować patelnię olejem, a następnie chochlą nakładać porcje ciasta i podpiekać z obu stron, aż będą ładnie zarumienione. Przed nałożeniem farszu wszystkie naleśniki najlepiej dobrze ostudzić, wtedy formowanie krokietów będzie łatwiejsze i obędzie się bez poparzenia opuszek palców. Naleśniki będą smaczne niezależnie od tego, jaki farsz się w nich znajdzie, ale ich największą zaletą jest fakt, że ciasto jest mocne i nie pęka podczas smażenia.