Jak przyrządzić smaczne naleśniki francuskie?
Jak przyrządzić smaczne naleśniki francuskie?
Naleśniki francuskie to ciekawe urozmaicenie typowych naleśników. Choć wyglądają bardzo podobnie do polskich, mają inny skład ciasta, a przed wszystkim są bardzo cieniutkie. Wydają się wręcz wykonane z papieru, co powoduje, że lepiej czuć wszystkie dodatki. W poniższym artykule prezentujemy sprawdzony przepis na potrawę idealną na każdy posiłek w ciągu dnia.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby stworzyć smakowite naleśniki z dodatkami, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, w tym:
* 2 szklanki mleka,
* 1 szklanka mąki,
* 3 jajka,
* 1 łyżeczka cukru,
* 2 łyżeczki masła,
* sól,
* dowolne dodatki: serek homogenizowany, twaróg, owoce.
Krok pierwszy
Jajka wbić do miski z wysokimi brzegami. Wymieszać dokładnie widelcem albo trzepaczką do jajek. Wlać mleko i nadal mieszać, tworząc jednolitą, jasnożółtą konsystencję. Na tym etapie można również dodać szczyptę soli.
Krok drugi
Masło rozpuścić i odstawić na bok do przestudzenia. Do jajek z mlekiem zacząć powoli dodawać pozostałe składniki, nie zaprzestając mieszania. Dosypać mąkę, cukier, doprowadzając do połączenia się wszystkiego w gładką całość. Wlać masło i ponownie wymieszać, otrzymując jednolite, dość lejące się ciasto.
Krok trzeci
Patelnię wysmarować masłem klarowanym. Rozgrzać i gdy patelnia będzie ciepła, wylać na nią pierwszą porcję ciasta, rozlewając równomiernie po całej powierzchni. Najlepiej wylewać ciasto chochelką. Smażyć z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia. Odkładać na talerz.Po wykorzystaniu całego ciasta zacząć ozdabiać naleśniki dowolnymi dodatkami – serem i owocami, samymi owocami, dżemem, polewą czekoladową lub owocową, wedle własnego uznania. Ozdobione dodatkami naleśniki zjadać z apetytem.