Oryginalne śniadanie – naleśniki z makiem
Oryginalne śniadanie – naleśniki z makiem
Mak można wykorzystać w kreatywny sposób, dodając go do wielu dań, nie tylko do ciast oraz rogalików. Zamiast zjadać kawałek ciasta za kawałkiem, można zdecydować się na wykonanie naleśników z dodatkiem maku. Są nietypowe, smaczne i można łączyć je z licznymi dodatkami. Oto sprawdzony przepis na taki przysmak.
Potrzebne produkty spożywcze
Zaletą naleśników z makiem jest prostota ich wykonania oraz prostota składników spożywczych, które są do nich potrzebne. Są to:
* 1/2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki maku,
* 1 szklanka mleka,
* 2 szklanki mąki,
* 2 jajka,
* sól,
* olej do smażenia.Pierwszy krok
Do miski przelać wodę, wbić jajko i roztrzepać trzepaczką do jajek albo mikserem, na niewielkich obrotach. Po połączeniu obu elementów dolać do mikstury wodę i nadal mieszać.
Drugi krok
Stopniowo dodawać mąkę, tworząc gładką, średnio lejącą się masę. Na zakończenie wsypać mak i szczyptę soli. Wymieszać mikserem albo łyżką. Gdy ciasto będzie gotowe, przejść do smażenia.Patelnię natrzeć olejem i wylewać na nią ciasto. Rozprowadzać je po patelni, smażąc z obu stron na złoty kolor. Przekładać na talerz.
Trzeci krok
Usmażone naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami: z białym serem z jogurtem, z owocami, z jogurtem owocowym, z cukrem pudrem. Można również wykonać masę makową, jeśli mak ma być dominującym elementem dania. Trzeba wówczas przygotować:
* 500 g maku,
* 100 g masła,
* 100 g rodzynek,
* 150 ml śmietanki,
* 4 łyżki miodu,
* 2 łyżki skórki pomarańczowej.
Mak, drobno zmielony, zalać wodą i gotować 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić, a następnie dodać pozostałe składniki, mieszając nieprzerwanie, żeby uzyskać masę, wygodną do nakładania na naleśniki.Smarować nią wcześniej usmażone placki i zwijać. Można polać jogurtem. Smacznego!