Przepis na śniadaniowe jajko zapiekane w bagietce

Przepis na śniadaniowe jajko zapiekane w bagietce
Bagietka to rodzaj długiego i wąskiego pieczywa, które może nam się kojarzyć tylko i wyłącznie z jednym regionem świata, a mianowicie z Francją. Nie bez powodu przecież na bagietkę mówi się również bułka paryska. Bułka ta najlepiej smakuje zaraz po wypieku, kiedy jest świeża. Wówczas to skórka jest idealnie chrupiąca, a wnętrze miękkie. Doskonale nadaje się do posmarowania słodkimi dodatkami – tak też jest najczęściej zjadana we Francji. Dzisiaj jednak bagietka posłuży nam jako przepyszne naczynie do zapieczenia jajka. Sprawdź koniecznie ten śniadaniowy przepis.
- Przygotowanie bagietek- Przygotowanie bagietek należy zacząć od ich wydrążenia. Jeśli kupiłeś te długie, prawdziwe bagietki, to najpierw przetnij je na pół. Jeśli krótkie, tzw. półbagietki, to nie ma potrzeby ich przecinania. Musimy z naszego pieczywa zrobić naczynie, do którego będziemy mogli wlać masę jajeczną. Należy więc je wydrążyć. Zrób to w taki sposób, aby powstał dość głęboki otwór, uważając przy tym, aby nie uszkodzić dna. Postępuj mniej więcej w taki sposób, jak przy wydrążeniu chlebka do podania żuru. Każdy wydrążony otwór posmaruj jedną łyżeczką masła. 
- Przygotowanie masy jajecznej- Uszykuj średniej wielkości miskę. Wbij do niej 6 – 7 dużych jajek, a następnie rozkłóć je delikatnie za pomocą widelca. Potem pokrój bardzo drobno szczypiorek oraz dobrej jakości szynkę i zetrzyj żółty ser. Wszystkie te składniki dodaj do jajek i wymieszaj je razem. Potem dodaj sól oraz pieprz do smaku. 
- Pieczenie- Nastaw piekarnik na 180°C. Bagietki połóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, a następnie włóż je do dobrze rozgrzanego piekarnika. Muszą się piec aż do ścięcia jajka, czyli około 20 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw na chwilę, aż przestaną być bardzo gorące. 
- Serowanie  - Bagietki podawaj na ciepło. Nie potrzebują one żadnych dodatków, ale możesz zaserwować je na przykład z ketchupem. Bon appétit! 














