Przepis na śniadaniowe jajko zapiekane w bagietce
Przepis na śniadaniowe jajko zapiekane w bagietce
Bagietka to rodzaj długiego i wąskiego pieczywa, które może nam się kojarzyć tylko i wyłącznie z jednym regionem świata, a mianowicie z Francją. Nie bez powodu przecież na bagietkę mówi się również bułka paryska. Bułka ta najlepiej smakuje zaraz po wypieku, kiedy jest świeża. Wówczas to skórka jest idealnie chrupiąca, a wnętrze miękkie. Doskonale nadaje się do posmarowania słodkimi dodatkami – tak też jest najczęściej zjadana we Francji. Dzisiaj jednak bagietka posłuży nam jako przepyszne naczynie do zapieczenia jajka. Sprawdź koniecznie ten śniadaniowy przepis.
Przygotowanie bagietek
Przygotowanie bagietek należy zacząć od ich wydrążenia. Jeśli kupiłeś te długie, prawdziwe bagietki, to najpierw przetnij je na pół. Jeśli krótkie, tzw. półbagietki, to nie ma potrzeby ich przecinania. Musimy z naszego pieczywa zrobić naczynie, do którego będziemy mogli wlać masę jajeczną. Należy więc je wydrążyć. Zrób to w taki sposób, aby powstał dość głęboki otwór, uważając przy tym, aby nie uszkodzić dna. Postępuj mniej więcej w taki sposób, jak przy wydrążeniu chlebka do podania żuru. Każdy wydrążony otwór posmaruj jedną łyżeczką masła.
Przygotowanie masy jajecznej
Uszykuj średniej wielkości miskę. Wbij do niej 6 – 7 dużych jajek, a następnie rozkłóć je delikatnie za pomocą widelca. Potem pokrój bardzo drobno szczypiorek oraz dobrej jakości szynkę i zetrzyj żółty ser. Wszystkie te składniki dodaj do jajek i wymieszaj je razem. Potem dodaj sól oraz pieprz do smaku.
Pieczenie
Nastaw piekarnik na 180°C. Bagietki połóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, a następnie włóż je do dobrze rozgrzanego piekarnika. Muszą się piec aż do ścięcia jajka, czyli około 20 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw na chwilę, aż przestaną być bardzo gorące.
Serowanie
Bagietki podawaj na ciepło. Nie potrzebują one żadnych dodatków, ale możesz zaserwować je na przykład z ketchupem. Bon appétit!