Omlet z kukurydzą – pyszne śniadanie
Omlet z kukurydzą – pyszne śniadanie
Kanapki na śniadanie szybko się nudzą. Płatków kukurydzianych lub owsianki również nie chce się jadać bez końca. W takiej sytuacji szuka się czegoś nowego, zwłaszcza jeżeli ma się do dyspozycji więcej czasu o poranku. Jeśli do tego posiada się także jajka w lodówce, można przygotować bardzo smaczne, ciepłe danie.
Niezbędne składniki
Wykonanie ciepłego śniadania wymaga odpowiednich składników, które podkreślą smak śniadania i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsze. Wśród niezbędnych elementów znajdują się:
* 5 jaj,
* 15 dag szynki chudej,
* 1 łyżka jogurtu naturalnego,
* 3 łyżki majonezu,
* 3 łyżki ketchupu,
* 1,5 szklanki mąki,
* 1/3 szklanki mleka,
* 1 kukurydza w puszce,
* 1 cebula,
* 1 pomidor,
* sól,
* olej do smażenia.
Jeżeli chce się wykonać nieco ostrzejszy omlet, wystarczy dodać odrobinę mielonej ostrej papryki.Pierwszy krok
Przygotować suchą miskę. Wbić do niej całe jajka oraz dodać kolejno mąkę, szczyptę soli i mleko. Rozpocząć ubijanie, najlepiej trzepaczką. Nie trzeba ubijać jajek na puszystą masę, wystarczy zamieszane składników na jednolitą konsystencję oraz lekkie podbicie ich. Masa powinna być dość gęsta.
Drugi krok
Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić na drobne kawałki. Szynkę pokroić na kostki lub niewielkie plasterki. Oba składniki dodać do masy jajecznej i zamieszać.Puszkę z kukurydzą otworzyć, odsączyć warzywo z zalewy, po czym dodać do masy jajecznej. Wymieszać całą masę przy pomocy łyżki. Nie używać miksera, ponieważ zniszczy to składniki.
Trzeci krok
Z przygotowanej masy wykonać 2 – 3 omlety, wylewając na patelnię grubą warstwę przy pomocy chochelki. Smażyć, aż z obu stron omlet będzie dobrze przyrumieniony. Przełożyć na talerz.W wysokim kubku zmieszać ze sobą majonez, ketchup i jogurt, po czym polać nim omlet i ułożyć na potrawie plasterki pomidora. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym, póki potrawa jest jeszcze ciepła.