Omlet z kukurydzą – pyszne śniadanie

Opiekun artykułu: hyzuu
Advertising
Omlet z kukurydzą – pyszne śniadanie

Omlet z kukurydzą – pyszne śniadanie

Kanapki na śniadanie szybko się nudzą. Płatków kukurydzianych lub owsianki również nie chce się jadać bez końca. W takiej sytuacji szuka się czegoś nowego, zwłaszcza jeżeli ma się do dyspozycji więcej czasu o poranku. Jeśli do tego posiada się także jajka w lodówce, można przygotować bardzo smaczne, ciepłe danie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie ciepłego śniadania wymaga odpowiednich składników, które podkreślą smak śniadania i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsze. Wśród niezbędnych elementów znajdują się:
    * 5 jaj,
    * 15 dag szynki chudej,
    * 1 łyżka jogurtu naturalnego,
    * 3 łyżki majonezu,
    * 3 łyżki ketchupu,
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 1/3 szklanki mleka,
    * 1 kukurydza w puszce,
    * 1 cebula,
    * 1 pomidor,
    * sól,
    * olej do smażenia.
    Jeżeli chce się wykonać nieco ostrzejszy omlet, wystarczy dodać odrobinę mielonej ostrej papryki.

  • Pierwszy krok

    Przygotować suchą miskę. Wbić do niej całe jajka oraz dodać kolejno mąkę, szczyptę soli i mleko. Rozpocząć ubijanie, najlepiej trzepaczką. Nie trzeba ubijać jajek na puszystą masę, wystarczy zamieszane składników na jednolitą konsystencję oraz lekkie podbicie ich. Masa powinna być dość gęsta.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić na drobne kawałki. Szynkę pokroić na kostki lub niewielkie plasterki. Oba składniki dodać do masy jajecznej i zamieszać.Puszkę z kukurydzą otworzyć, odsączyć warzywo z zalewy, po czym dodać do masy jajecznej. Wymieszać całą masę przy pomocy łyżki. Nie używać miksera, ponieważ zniszczy to składniki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Z przygotowanej masy wykonać 2 – 3 omlety, wylewając na patelnię grubą warstwę przy pomocy chochelki. Smażyć, aż z obu stron omlet będzie dobrze przyrumieniony. Przełożyć na talerz.W wysokim kubku zmieszać ze sobą majonez, ketchup i jogurt, po czym polać nim omlet i ułożyć na potrawie plasterki pomidora. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym, póki potrawa jest jeszcze ciepła.