Jak przyrządzić smaczny omlet z serem na śmietanie?

Opiekun artykułu: jaskinia
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić smaczny omlet z serem na śmietanie?

Jak przyrządzić smaczny omlet z serem na śmietanie?

Omlet może być bardzo sycącym daniem, jeżeli tylko przygotuje się go w odpowiedni sposób. Staje się wówczas dobrym posiłkiem na śniadanie, przydając energii na cały dzień, jak również na kolację, jeżeli jest się bardzo głodnym, a obiad to za wiele. Dla smaku omletu liczą się przede wszystkim dodatki, które zostaną wymieszane z jajkiem i które mogą być bardzo różnorodne. Śmietana oraz ser to tylko niektóre z nich.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Do stworzenia smacznego omletu konieczne będzie zebranie świeżych i dobrych składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:

    * 3 jajka,

    * 2 łyżki sera żółtego,

    * 2 łyżki śmietany,

    * 1 pęczek zielonej cebulki,

    * koperek,

    * masło,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do czystej miski wbić wszystkie jajka. Dodać śmietanę oraz doprawić solą. Można dodać szczyptę pieprzu, ale nie jest to konieczne. Wymieszać wszystko trzepaczką albo widelcem, mieszając bardzo energicznie całą miksturę, żeby jajka stały się gładką, żółtą masą. Dzięki śmietanie całość powinna mieć dość jasną barwę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę łącznie z zielonymi fragmentami oraz koperek dobrze umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Oba warzywa dokładnie posiekać, a następnie dosypać do jajek i ponownie wymieszać wszystko, żeby cebula oraz koperek zostały elementami jajecznej masy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Tortownicę wsmarować masłem, zarówno na dnie, jak i po bokach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Do tortownicy wylać całą masę jajeczną. Posypać całość startym żółtym serem i włożyć formę do pieczenia do piekarnika. Zapiekać przez 15-20 minut, aż jajka będą dobrze ścięte. Tortownicę – można użyć również patelni z odczepianą rączką – wyjąć z pieca i przełożyć gotowe danie na talerz. Złożyć na pół. Można dodatkowo posypać szczypiorkiem, koperkiem albo dodatkową porcją żółtego sera.