Jak przyrządzić smaczne jajka zapiekane w awokado?
Jak przyrządzić smaczne jajka zapiekane w awokado?
Samo zdrowie – jajka i awokado. O zaletach awokado mówi się często, podkreślając ilość witamin i minerałów, które organizm powinien przyswoić. Rzadziej mówi się tak dobrze o jajku, a przecież jest to źródło najcenniejszego białka. Połączenie ich obu daje pyszne, ciepłe śniadanie, które będzie doskonałym źródłem energii na cały dzień.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przygotowania pysznego dania niezbędne są bardzo świeże składniki, wśród których powinny znaleźć się:
* 4 jajka,
* 2 awokado,
* 2 plasterki boczku wędzonego,
* 1/2 pęczku szczypiorku,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Awokado umyć dokładnie i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przekroić oba owoce, uzyskując 4 połówki. Pozbyć się pestek. Zazwyczaj nie są one mocno przytwierdzone do miąższu, ale w razie potrzeby można je delikatnie podważyć nożem.Miejsce po pestce lekko powiększyć małą łyżeczką, żeby mieć pewność, że jajko się w nim zmieści.
Drugi krok
Przygotowane awokado układać w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu, miąższem do góry. Do wgłębień w owocach wbić po 1 jajku. Oprószyć je solą, pieprzem, papryką mieloną, jeśli lubi się ostrzejszy smak.Piekarnik nagrzać do 190 – 200 stopni Celsjusza. Wsunąć do niego naczynie żaroodporne na 10 – 15 minut.
Trzeci krok
Podczas gdy awokado będzie przypiekać się w piekarniku, przygotować boczek. Rozgrzać patelnię, roztopić na niej 1 łyżkę masła i przypiec boczek, aby był chrupiący, ale nie przypalony. Pozostawić boczek do ostygnięcia, po czym pokroić go albo pokruszyć na mniejsze części i posypać nim wyjęte z piekarnika jajka w awokado. Smacznego!