Jak przyrządzić smaczne jajka zapiekane w awokado?

Opiekun artykułu: empiczek
Advertising
Jak przyrządzić smaczne jajka zapiekane w awokado?

Jak przyrządzić smaczne jajka zapiekane w awokado?

Samo zdrowie – jajka i awokado. O zaletach awokado mówi się często, podkreślając ilość witamin i minerałów, które organizm powinien przyswoić. Rzadziej mówi się tak dobrze o jajku, a przecież jest to źródło najcenniejszego białka. Połączenie ich obu daje pyszne, ciepłe śniadanie, które będzie doskonałym źródłem energii na cały dzień.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przygotowania pysznego dania niezbędne są bardzo świeże składniki, wśród których powinny znaleźć się:
    * 4 jajka,
    * 2 awokado,
    * 2 plasterki boczku wędzonego,
    * 1/2 pęczku szczypiorku,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Awokado umyć dokładnie i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przekroić oba owoce, uzyskując 4 połówki. Pozbyć się pestek. Zazwyczaj nie są one mocno przytwierdzone do miąższu, ale w razie potrzeby można je delikatnie podważyć nożem.Miejsce po pestce lekko powiększyć małą łyżeczką, żeby mieć pewność, że jajko się w nim zmieści.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Przygotowane awokado układać w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu, miąższem do góry. Do wgłębień w owocach wbić po 1 jajku. Oprószyć je solą, pieprzem, papryką mieloną, jeśli lubi się ostrzejszy smak.Piekarnik nagrzać do 190 – 200 stopni Celsjusza. Wsunąć do niego naczynie żaroodporne na 10 – 15 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Podczas gdy awokado będzie przypiekać się w piekarniku, przygotować boczek. Rozgrzać patelnię, roztopić na niej 1 łyżkę masła i przypiec boczek, aby był chrupiący, ale nie przypalony. Pozostawić boczek do ostygnięcia, po czym pokroić go albo pokruszyć na mniejsze części i posypać nim wyjęte z piekarnika jajka w awokado. Smacznego!