Oryginalny sposób na śniadanie – frittata

Opiekun artykułu: mwieteska
Advertising
Oryginalny sposób na śniadanie – frittata

Oryginalny sposób na śniadanie – frittata

Frittata, chociaż brzmi jak nazwa skomplikowanej potrawy, jest stosunkowo prostym daniem rodem z kuchni włoskiej. Prostota dania sprawia, że jest ono doskonałe zarówno na śniadanie, kiedy ma się ochotę na coś ciepłego, jak również na kolację, na dobre zakończenie dnia. W poniższym artykule podajemy prosty sposób na smaczną frittatę.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zanim przejdzie się do wykonywania śniadania, trzeba zebrać dobrej jakości i świeżości produkty. Wśród nich muszą być:
    * 6 jaj,
    * 2 plasterki szynki,
    * 2 plasterki sera żółtego,
    * 2 pomidory,
    * 1 garść szpinaku,
    * szczypiorek,
    * tymianek,
    * bazylia,
    * papryka chili mielona,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szpinak dokładnie przemyć, a następnie sparzyć wrzątkiem i osuszyć ręcznikiem papierowym. Szczypiorek posiekać. Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wrzucić na nią najpierw szczypiorek, potem szpinak. Zamieszać i przysmażać 2 minuty, po czym odstawić do wystudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miski wbić wszystkie jajka, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać je trzepaczką na jednolitą masę. Dodać bazylię, tymianek oraz inne zioła, jeśli lubi się ich dużą ilość. Można również wkroić paprykę albo kawałki cukinii. Ponownie wymieszać, a na zakończenie dodać szpinak ze szczypiorkiem, łącząc go z masą jajeczną.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po raz kolejny rozgrzać na patelni oliwę, tym razem 1 łyżkę oliwy z oliwek. Na ciepłą patelnię wylać jajka z dodatkami. Wrzucić pokrojone pomidory, ser, szynkę, wymieszać dokładnie. Od czasu do czasu potrząsać patelnią, żeby jajka równomiernie się przypiekły.Smażyć przez 6 – 8 minut. Dla przyśpieszenia procesu ścinania się jajka po 5 minutach podsmażania można przykryć patelnię pokrywką. Frittatę podawać od razu po usmażeniu. Można ją dodatkowo posypać szczypiorkiem albo pietruszką.