Oryginalny omlet po katalońsku – jak go przyrządzić?
Oryginalny omlet po katalońsku – jak go przyrządzić?
Jeżeli chcesz przygotować danie, któremu wprost nie sposób się oprzeć – zrób omlet po katalońsku. Jest nie tylko aromatyczny, ale również dobrze wygląda i syci. Nadaje się wspaniale nawet na obiad albo na kolację, ponieważ jego składniki zapełniają żołądek na dłuższy czas. Jeśli dotąd nie słyszałeś o omlecie rodem z Katalonii, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu. Będziesz zachwycony.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie omletu po katalońsku wymaga zebrania odpowiednich składników. Musi się wśród nich znaleźć:
* 500 g ziemniaków,
* 6 jaj,
* 1 cebula,
* 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól.Pierwszy etap
Na początek należy obrać wszystkie ziemniaki ze skórki, pamiętając, żeby obiecać cienko. Obrane warzywa umyć, a następnie pokroić w plasterki.Do garnka wlać wodę, posolić 1 łyżeczką soli i zagotować. Wrzucić ziemniaki, po czym gotować, aż będą miękkie. Odcedzić.
Drugi etap
Cebulę obrać z łupinek. Posiekać na drobne kawałeczki. Wyjąć patelnię i podgrzać na niej oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę na patelnię i zacząć ją podsmażać. Dodać ziemniaki, po czym oba warzywa podsmażyć na złoty kolor. Kiedy nabiorą odpowiedniej barwy, odstawić je na bok w misce, żeby delikatnie przestygły.
Trzeci etap
Do osobnej miski wbić wszystkie jajka, doprawić pieprzem oraz solą i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Przelać ją do ziemniaków, wymieszać. Po raz kolejny na patelni rozgrzać oliwę, a następnie przelać na nią miksturę jajeczno-ziemniaczaną. Przypiekać przez 5 minut z każdej strony. Omlet powinien być dobrze przysmażony i z obu stron mieć ładną, brązowo-złotą barwę, wtedy jest gotowy do jedzenia. Przełożyć go na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami, np. z ketchupem.