Jak przyrządzić jajka sadzone ze szpinakiem?
Jak przyrządzić jajka sadzone ze szpinakiem?
Jajko sadzone jest prostym śniadaniem oraz prostym dodatkiem do lekkich dań obiadowych. Może być przyrządzane w różny sposób i w tym tkwi jego największa zaleta. Jednym z lepszych dodatków do jajka sadzonego są warzywa, w tym szpinak. Bywa on niezbyt lubiany, jednak podsmażony, z przyprawami sam potrafi nadać potrawie nową jakość.
Jakie produkty są potrzebne?
Żeby przyrządzić smakowite jajko z dodatkami, konieczne jest przygotowanie zawczasu niezbędnych do tego produktów, a są to:
* 2 jajka,
* 200 g szpinaku mrożonego,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżeczka oleju,
* szczypiorek,
* gałka muszkatołowa,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Na patelni średniej wielkości rozgrzać olej. Wrzucić na niego nierozmrożony szpinak. Od czasu do czasu mieszać. Czosnek obrać z łupinki, po czym przecisnąć go przez praskę prosto do szpinaku. Ponownie wymieszać.
Krok drugi
Oba składniki należy podgrzewać na patelni przez 5 – 8 minut, żeby w szpinaku nie znajdowały się już żadne drobinki lodu. Doprawić warzywo pieprzem, solą, gałką muszkatołową i szybko wymieszać. Jeżeli lubi się bardziej aromatyczną wersję szpinaku, można dodać dodatkowe zioła, wedle własnego uznania.
Krok trzeci
Bezpośrednio na szpinak wbić oba jajka. Przykryć naczynie pokrywką i pozwolić potrawie odpowiednio nagrzać się, a jajkom ściąć do jajek sadzonych. W tym czasie umyć i drobno posiekać szczypiorek.Gotową potrawę przełożyć na talerz. Posypać szczypiorkiem i od razu podawać, najlepiej z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa lub ze świeżą bagietką. Danie może zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem.