Jak przyrządzić jajka sadzone ze szpinakiem?

Opiekun artykułu: mitek
Advertising
Jak przyrządzić jajka sadzone ze szpinakiem?

Jak przyrządzić jajka sadzone ze szpinakiem?

Jajko sadzone jest prostym śniadaniem oraz prostym dodatkiem do lekkich dań obiadowych. Może być przyrządzane w różny sposób i w tym tkwi jego największa zaleta. Jednym z lepszych dodatków do jajka sadzonego są warzywa, w tym szpinak. Bywa on niezbyt lubiany, jednak podsmażony, z przyprawami sam potrafi nadać potrawie nową jakość.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Żeby przyrządzić smakowite jajko z dodatkami, konieczne jest przygotowanie zawczasu niezbędnych do tego produktów, a są to:
    * 2 jajka,
    * 200 g szpinaku mrożonego,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 łyżeczka oleju,
    * szczypiorek,
    * gałka muszkatołowa,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na patelni średniej wielkości rozgrzać olej. Wrzucić na niego nierozmrożony szpinak. Od czasu do czasu mieszać. Czosnek obrać z łupinki, po czym przecisnąć go przez praskę prosto do szpinaku. Ponownie wymieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Oba składniki należy podgrzewać na patelni przez 5 – 8 minut, żeby w szpinaku nie znajdowały się już żadne drobinki lodu. Doprawić warzywo pieprzem, solą, gałką muszkatołową i szybko wymieszać. Jeżeli lubi się bardziej aromatyczną wersję szpinaku, można dodać dodatkowe zioła, wedle własnego uznania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Bezpośrednio na szpinak wbić oba jajka. Przykryć naczynie pokrywką i pozwolić potrawie odpowiednio nagrzać się, a jajkom ściąć do jajek sadzonych. W tym czasie umyć i drobno posiekać szczypiorek.Gotową potrawę przełożyć na talerz. Posypać szczypiorkiem i od razu podawać, najlepiej z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa lub ze świeżą bagietką. Danie może zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem.