Jak zrobić smaczną sałatkę jajeczną?

Opiekun artykułu: delilah
Advertising
Jak zrobić smaczną sałatkę jajeczną?

Jak zrobić smaczną sałatkę jajeczną?

Zbliżająca się wiosna zachęca do zmiany dań, które pojawiają się na stole. Dość już zup, ciepłych naleśników, gorących śniadań. Czas na coś lekkiego i wiosennego. Takim daniem jest sałatka jajeczna, niezwykle smaczna oraz prosta w wykonaniu. Dzięki niej szybciej poczuje się, że wiosna nadchodzi.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do sałatki jajecznej nie są potrzebne duże ilości składników – chyba że bardzo się ją lubi lub ma dużą rodzinę, wtedy trzeba podwoić ich ilość – jednak warto zadbać o ich jakość. Powinny być świeże, ponieważ wtedy potrawa najlepiej smakuje. Niezbędnymi składnikami są:
    * 6 jaj,
    * 1 łyżka musztardy,
    * 4 łyżki majonezu,
    * 3 niewielkie ogórki kiszone,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * 1 mały por,
    * 1 puszka groszku (opcjonalnie),
    * sól,
    * pieprz.
    Dodawanie groszku lub kukurydzy jest uzależnione od własnych upodobań smakowych. Jest to ciekawy dodatek, jednak szczególnie dobrze sałatka smakuje z porem i szczypiorkiem.

  • Pierwszy krok

    Na początku należy ugotować wszystkie jajka na twardo. Gdy są gotowe, trzeba schłodzić je w zimnej wodzie, po czym obrać ze skorupki. Następnie jajka trzeba pokroić. Można użyć do tego tylko noża lub specjalnej maszynki do krojenia jajek, żeby paski były równe. Pokrojone jajka wrzucić do miski.

  • Drugi krok

    Szczypiorek umyć i posiekać na drobne kawałki. Połowę dodać do jajek, drugą połowę zostawić na boku, posłuży do ozdobienia sałatki. Ogórki kiszone można obrać ze skórki – choć nie jest to konieczne – i pokroić na drobne kawałki, po czym dodać do pozostałych składników. Por pokroić na talarki, a te jeszcze na pół. Wsypać do miski.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do pokrojonych składników dodać majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Jeżeli chce się wykorzystać groszek, dosypać także ten składnik. Wszystko dokładnie wymieszać, aż elementy będą dokładnie połączone ze sobą. Tak przygotowana sałatka jest już gotowa do jedzenia. Można ją podawać na talerzach z dodatkiem chleba lub smarować nią chleb – pełnoziarnisty lub biały.Jeżeli wszystkie składniki wrzuci się do blendera albo robota kuchennego, wówczas uzyska się gładką, jednolitą pastę, którą można z powodzeniem przekładać kromki chleba.

Popularne tagi
  • foremka w kształcie ciastka
  • naleśniki amerykańskie
  • potrawa wegetariańska
  • jajka sadzone w chlebie
  • potrawa z jaj
  • przepis na omlet z grzybami i krewetkami
  • kwasy omega-6
  • sposób przygotowania jaj
  • brokuły
  • roszponka
  • jajko
  • jajko z mikrofalówki
  • przepis na omlet ze szpinakiem
  • dżem
  • zapiekanka jajeczna z jarmużem