Jak przyrządzić jajko zapiekane w cukinii?
Jak przyrządzić jajko zapiekane w cukinii?
Cukinia jest dostępna przez długi jesienny czas, więc można z niej wyczarować bardzo wiele dań. Poza obiadowymi również śniadaniowe, które sprawią, że miło będzie wyjść z domu z pełnym i ciepłym żołądkiem. Przygotowanie takiego dania jest bardzo szybkie, co stanowi dodatkową zaletę. Zazwyczaj o poranku brak jest czasu na wszystko.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby przyrządzić pyszne śniadanie, potrzebnych będzie kilka składników, przede wszystkim:
* 4 jajka,
* 1 cukinia,
* 4 łyżeczki z oliwy czosnkowej,
* pieprz,
* sól,
* papryka mielona (opcjonalnie).Krok pierwszy
Cukinie umyć. Nie trzeba obierać jej ze skórki. Przekroić cukinię na pół, wzdłuż, a następnie każdy kawałek jeszcze na pół. Grubszy ogonek, jeśli cukinia go ma – odciąć.
Krok drugi
Kawałki cukinii wydrążyć. Nadaje się do tego mała łyżeczka albo łyżeczka do robienia kulek z lodów. W warzywie powinny powstać zagłębienia, które przytrzymają jajko.
Krok trzeci
Wydrążone fragmenty polać lub posmarować oliwą pachnącą czosnkiem. Posypać solą, pieprzem, papryką mieloną, jeśli lubi się ostrzejszy smak. Następnie do każdego kawała wbić po 1 jajku.
Krok czwarty
Gotowe łódeczki z jajkiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Przypiekać do momentu ścięcia się jajek. Mogą być tylko lekko ścięte, jeżeli woli się takie.Potrawę można oprószyć suszonym tymiankiem albo papryką, wedle uznania. Smacznego!