Przepis na jajka sadzone w chlebie z dodatkiem sera i pomidorów
Przepis na jajka sadzone w chlebie z dodatkiem sera i pomidorów
Kto z nas nie zna takiej potrawy jak jajka sadzone? Je się je chętnie zarówno na śniadanie, jak i na obiad z dodatkiem ziemniaczków oraz mizerii. Wiele osób zna także ich inną odsłonę, a mianowicie tę smażoną w skórce od chleba, jest to wręcz smak dzieciństwa, gdyż tak właśnie chętnie przygotowywaliśmy sobie niegdyś jajka. Poniższy przepis pokaże tę prostą potrawę jeszcze w nieco innej wersji, z dodatkiem pomidorów, bazylii oraz żółtego sera. To z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom podkreślania smaku jajek.
Na jedną porcję:
Przygotowanie chleba
Z dwóch kawałków chleba, obojętnie, czy owalnego, czy też kwadratowego, należy wyciąć środek, pozostawiając tylko samą skórkę. Nie jest to wcale trudne zadanie, można to zrobić zwykłym nożem, należy tylko pamiętać, by nie uszkodzić skórki, gdyż wówczas nasze jajko się po prostu wyleje.
Przygotowywanie pozostałych składników
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidora umyj, osusz, a następni wykrój z niego cztery cienkie plastry. Listki bazylii porwij na mniejsze kawałki.
Podsmażanie chleba
Wybierz patelnię z nieprzywieralnym dnem i wysmaruj ją dokładnie łyżką tłuszczu, a potem postaw na średnim ogniu. Kiedy będzie już dobrze rozgrzana, połóż na niej skórki od chleba i przypiekaj przez chwilę, aż się zarumienią i staną chrupkie z jednej strony. Potem zmniejsz ogień i obróć chleb na drugą stronę.
Smażenie jajek
Kiedy już obrócisz skórki chleba, włóż do każdej z nich po dwa plastry pomidorów, a następnie posyp je bazylią. Odczekaj kilkanaście sekund i wbij do skórki na pomidory jajka – po jednym na każdą skórkę. Dopraw je do smaku solą oraz pieprzem, a następnie posyp żółtym serem. Teraz przykryj patelnię pokrywką. Jajka będą się smażyć przez kilka minut – najważniejsze, żeby ścięło się białko, żółtko może być nieco płynne w środku.
Serwowanie
Jajka sadzone w chlebie podawaj na ciepło. Nie wymagają one żadnych innych dodatków, ale możesz posypać je szczypiorkiem, natką pietruszki czy oregano. Smacznego!