Prosty sposób na pyszny omlet z pomidorami
Prosty sposób na pyszny omlet z pomidorami
Omlet z pomidorami zamienia każde śniadanie w prawdziwą ucztę, gwarantując delikatny warzywny smak. Jest odpowiedzią na pytanie, z czym zjeść omlet oraz jak urozmaicić jego podstawowy smak, który – nie ukrywajmy – po pewnym czasie może się znudzić. W takiej sytuacji skorzystanie z poniższego przepisu na urozmaicone danie jest najlepszym wyjściem.
Jakich składników potrzebujesz?
Żeby omlet z pomidorami ziścił się na talerzu, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników, do których zaliczają się:
* 4 jajka,
* 1 cebula,
* 1 pomidor,
* 1 łyżka masła,
* 30 ml mleka,
* sól.
Zamiast mleka można użyć także śmietanki kremowej, wtedy omlet jest bardziej delikatny w smaku.
Pierwszy krok
Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w kostkę, po czym wrzucić na patelnię, żeby przypiekła się na złoty kolor. Gdy osiągnie odpowiednią barwę, wtedy zdjąć ją z patelni i przełożyć do osobnej miseczki.
Drugi krok
Przygotowanego pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać dokładnie ze skórki. Nad miską lub nad zlewem ścisnąć go mocno w dłoniach, pozbawiając go w taki sposób zarówno nadmiaru wody, jak i zbędnego miąższu z pestkami. Po pozbyciu się wilgoci z warzywa pokroić pozostałą część w kostkę.
Trzeci krok
Do większej miski wbić jajko, wlać mleko i dodać szczyptę soli. Rozpocząć mieszanie trzepaczką, aby składniki połączyły się oraz lekko spieniły.Na patelni rozgrzać pozostałe masło, a następnie przelać masę jajeczną na środek ciepłego naczynia, zaczynając ją podgrzewać na niewielkim ogniu. Po 30 sekundach zamieszać szpatułką jajka i dopiero wtedy wrzucić do nich pomidory wraz z cebulą. Omlet powinien zacząć ścinać się teraz, ale pod czują obserwacją. Po 4 minutach omlet złożyć na pół, docisnąć łopatką i smażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty. Od razu po zdjęciu z patelni ozdobić kawałkiem chleba oraz zabrać się do jedzenia.