Jak przyrządzić pyszne jajko sadzone w bułce?

Opiekun artykułu: marysia
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak przyrządzić pyszne jajko sadzone w bułce?

Jak przyrządzić pyszne jajko sadzone w bułce?

Jajka nie zawsze muszą być podawane w standardowy sposób. Można podawać je z wielką fantazją, dotyczącą zarówno różnorodnych kształtów podania jaj, jak i tego, w czym jaja są podawane. Jednym z ciekawszych i bardziej apetycznych pomysłów na podanie jaj jest ich zapieczenie w świeżej bułce. Poniżej podpowiadamy, jak szybko przyrządzić taki przysmak na śniadanie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do szybkiego wykonania posiłku potrzebne są świeże składniki, które przyczynią się do dobrego smaku śniadania. Tym samym niezbędne są:

    * 2 bułki,

    * 2 jajka,

    * 2 plasterki żółtego sera,

    * 2 plasterki szynki,

    * 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,

    * 2 łyżki masła,

    * 1 ząbek czosnku,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Świeże bułeczki przekroić na 3/4 wysokości, żeby uzyskać 2 części – jedną mniejszą, niczym czapeczka. Środek bułki wydrążyć, żeby mieć miejsce na pozostałe składniki. Środek odłożyć na bok.

    Do rondelka przełożyć masło i zacząć topić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę prosto do tłuszczu, wymieszać dokładnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Masłem z czosnkiem nasmarować bułkę od środka, dzięki czemu smak dania będzie znacznie lepszy. Następnie do środka włożyć po plasterku szynki oraz plasterku żółtego sera. Wbić jajko – można rozmieszać delikatnie, żeby żółtko zmieszało się z białkiem, choć nie jest to konieczne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jajka posypać solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Tak przygotowane bułki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut, aż do momentu całkowitego ścięcia się jajek.Wyjąć potrawę z piekarnika i od razu podawać. Można urozmaicić sobie danie ketchupem albo odrobiną majonezu, jeżeli lubi się takie dodatki w potrawach z jajek. Smacznego!