Jak przyrządzić pyszne jajko sadzone w bułce?
Jak przyrządzić pyszne jajko sadzone w bułce?
Jajka nie zawsze muszą być podawane w standardowy sposób. Można podawać je z wielką fantazją, dotyczącą zarówno różnorodnych kształtów podania jaj, jak i tego, w czym jaja są podawane. Jednym z ciekawszych i bardziej apetycznych pomysłów na podanie jaj jest ich zapieczenie w świeżej bułce. Poniżej podpowiadamy, jak szybko przyrządzić taki przysmak na śniadanie.
Potrzebne składniki spożywcze
Do szybkiego wykonania posiłku potrzebne są świeże składniki, które przyczynią się do dobrego smaku śniadania. Tym samym niezbędne są:
* 2 bułki,
* 2 jajka,
* 2 plasterki żółtego sera,
* 2 plasterki szynki,
* 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
* 2 łyżki masła,
* 1 ząbek czosnku,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Świeże bułeczki przekroić na 3/4 wysokości, żeby uzyskać 2 części – jedną mniejszą, niczym czapeczka. Środek bułki wydrążyć, żeby mieć miejsce na pozostałe składniki. Środek odłożyć na bok.
Do rondelka przełożyć masło i zacząć topić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę prosto do tłuszczu, wymieszać dokładnie.
Krok drugi
Masłem z czosnkiem nasmarować bułkę od środka, dzięki czemu smak dania będzie znacznie lepszy. Następnie do środka włożyć po plasterku szynki oraz plasterku żółtego sera. Wbić jajko – można rozmieszać delikatnie, żeby żółtko zmieszało się z białkiem, choć nie jest to konieczne.
Krok trzeci
Jajka posypać solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Tak przygotowane bułki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut, aż do momentu całkowitego ścięcia się jajek.Wyjąć potrawę z piekarnika i od razu podawać. Można urozmaicić sobie danie ketchupem albo odrobiną majonezu, jeżeli lubi się takie dodatki w potrawach z jajek. Smacznego!