Jak przyrządzić jajka sadzone z parówkami w kształcie kwiatów?
Jak przyrządzić jajka sadzone z parówkami w kształcie kwiatów?
Śniadania nie muszą być nudne, tak samo jak nie muszą być nudne potrawy z jajek, które można zmienić w prawdziwe dzieła sztuki. Wystarczą chęci, składniki, czas i oczywiście podpowiedź, którą podajemy w poniższym artykule. Jajka z parówkami przypominającymi kwiatki będą świetnym posiłkiem zarówno dla młodszych, jak i dla starszych.
Potrzebne produkty spożywcze
Wykonanie smacznego śniadania wymaga odpowiednich składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 4 jajka,
* 2 parówki,
* 10 ml oleju roślinnego,
* 20 g masła,
* koperek,
* ogórek zielony,
* sól.Pierwszy krok
Wybierając jajka, najlepiej zdecydować się na mniejsze, gdyż większe mogą wypłynąć i nie dać odpowiedniego efektu.Parówki pozbawić folii, którą są zabezpieczone, i przeciąć każdą na pół, ale wzdłuż, żeby uzyskać 4 długie części. Do przygotowania potrawy lepiej wybrać nieco szersze parówki, dzięki czemu kwiatki z nich będą prezentować się bardziej wyraziście.
Drugi krok
W każdej połówce parówki zrobić głębokie nacięcia, jednak uważając, żeby nie przeciąć parówki całkowicie, na małe kawałeczki. Mięso nadal ma być jedną całością jednak ponacinaną ostrym nożem. W zależności od własnych chęci nacięcia mogą być rzadsze lub gęstsze. Przygotowane parówki zgiąć, tworząc okrąg i zabezpieczyć wykałaczką, aby nie rozpadły się w czasie podsmażania.
Trzeci krok
Na patelni rozgrzać olej. Położyć na nim okrąg z parówki i do środka każdego wbić jajko. Oprószyć solą i ewentualnie pieprzem lub papryką mieloną, ostrą. Przysmażać, żeby jajka ścięły się dokładnie. Można przykryć patelnię, by jajka ścięły się szybciej, choć żółtko powinno być cały czas delikatnie płynne.Koperek pozbawić wszystkich listków, żeby otrzymać jedynie łysą łodyżkę. Z ogórka zielonego wyciąć liski o dowolnym kształcie. Przełożyć kwiatki z parówki i jajek na talerz, ozdabiając je łodyżką oraz listkami, po czym podawać.